IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премества ли се търговията със злато от Ню Йорк в Лондон?

Според Асоциацията на лондонските пазари на злато търговията на ценния метал в столицата на Великобритания е надминала тази на американския фючърсен пазар през последните месеци

17:22 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Екстремалната дислокация на световния пазар на злато в началото на тази година е подтикнало банките да изместят някои позиции от фючърсите на Ню Йорк към лондонската децентрализирана борса, според водеща фигура в индустрията.

Промяната на поведението на участниците на пазара се отразява в обема на търговията със злато в двата хъба, заяви главният изпълнителен директор на Асоциацията на лондонските пазари на злато (АЛПЗ) Рут Кроуел. Количеството злато, търгувано в столицата на Великобритания, надмина американския фючърсен пазар през последните месеци, каза тя.

Пазарът на злато, който е доминиран от големи банки като JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc и UBS Group AG, бе спрян в края на март на фона на блокадите. Това накара фючърсите, които обикновено търгуват в синхрон с лондонската спот цена, да скочат до премия от $ 70 за унция.

Дислокацията нанесе болезнени загуби на банките, които обикновено продават фючърси в Ню Йорк като хеджиране за своите позиции на лондонския извънборсов пазар. HSBC, например, претърпя пазарни загуби от близо 200 милиона долара за един ден.

Лондонският пазар, който АЛПЗ представлява, исторически е бил основният център за търговия със злато. Но обемите на суапове и форуарди, които търговците могат да използват като хеджиращ механизъм вместо фючърсите на Comex, наскоро се увеличиха, сочат данните на АЛПЗ. Въпреки че обемите остават под тези на фючърсния пазар, те са се повишили до най-високото си относително ниво от ноември 2018 г.

Кроуел посочи 26-и май за ден с рекорден обем на търговията на лондонския пазар - когато 67 милиона унции злато на стойност 115 милиарда долара са сменили притежателите си. Според нея това е доказателство, че някои търговци изместват позициите си на лондонския пазар. з з

Ако тенденцията за изместване продължи, това рискува да подкопае популярността нюйоркската борса Comex, която е собственост на CME Group Inc. и е водещото място в света за търговия с фючърси и опции на благородни метали.

 „Ние продължаваме да работим с участници на пазара, за да развиваме нашите предложения и да гарантираме, че нашите продукти предоставят най-ликвидните, икономически ефективни и прозрачни инструменти за управление на риска“, заяви говорител на CME Group.

Кроуел каза, че участниците на пазара обсъждат проблеми с Comex, включително разрешаването на доставката на злато в Лондон, и тя очаква съобщение от американската борса през следващия месец за това.

Междувременно АЛПЗ проучва начини да направи лондонския пазар по-ефективен след дислокацията, каза тя. Това може да включва преглед за определяне на спот цена, която досега често се извлича от Comex.

Лондонската борса за метали започна търговията със злато преди три години в опит да предложи алтернатива на Comex. Но обемите на борсата все още са само част от търговията в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още