IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-голямото от очакваното свиване на запасите в САЩ оскъпява петрола*

Възстановяването на американското петролно производство се забавя заради тропическата буря „Никълъс“, коментира анализатор

09:57 | 15.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени нарастват на фона на индустриалните данни от САЩ, които отчетоха по-голямо от очакваното свиване на запасите от суров петрол, докато инвеститорите прогнозират възстановяване на търсенето с ускоряване на глобалната ваксинационна кампания срещу коронавируса, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент, който се добива в Северно море, поскъпва с 0,73% до 74,14 долара за барел. Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отчита ръст в стойността от 0,72% до 70,97 долара за барел.

В същото време продажбата на обеми от стратегическите петролни резерви на Китай ограничава ценовия растеж.

Запасите от суров петрол, бензин и дестилати в САЩ спадат през миналата седмица, след като ураганът „Айда“ принуди множество сондажни съоръжения и рафинерии да преустановят работа. Американските запаси се свиват с 5,4 млн. барела през седмицата, приключила на 10 септември. Анализаторите очакваха спад от 3,5 млн. барела.

петрол петрол

„Въздействието на урагана „Айда“  беше много по-голямо, отколкото се очакваше, а производството в района на Мексиканския залив може да се възстанови по-бавно от прогнозираното, докато тропическата буря „Никълъс“ не приключи“, коментира Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

Тропическата буря се придвижва бавно през крайбрежието на Залива, оставяйки стотици хиляди домове и фирми без ток, въпреки че рафинериите в Тексас продължават да работят нормално.

Междувременно, след тримесечен спад на световното търсене на петрол поради разпространението на делта варианта на коронавируса и подновените ограничения в тази връзка, напредъкът при ваксинациите ще подкрепи възстановяването на пазара, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник.

Нови подробности около плановете на Китай да продава суров петрол от своите стратегически резерви обаче не позволиха допълнителен ръст на цените, като администрацията на държавните резерви на Китай заяви, че ще продаде на търг 7,4 милиона барела суров петрол на 24 септември.

„Големият въпрос е каква ще бъде следващата вълна, но оптимизмът расте, че всяка (коронавирусна) вълна ще бъде по-лека, тъй като все повече страни се сдобиват с ваксини“, изтъква Едуард Моя. „Пазарът на петрол остава в дефицит и прекъсванията на доставките в САЩ трябва да поддържат цените в краткосрочен план“, добавя той.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още