IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платината и паладият – новото злато?

Рязкото пропадане при среброто кара трейдърите да се оглеждат за нови атрактивни инвестиции с голям потенциал за доходност

13:15 | 04.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Платината и паладият – новото злато?

Пропадането на среброто за трети пореден ден кара трейдърите да се запитат дали впечатляващият възход на метала от последните месеци вече не е приключил. Вече не са малко онези, които съветват да отместим погледа си от златото и среброто и да помислим за следващите инвестиции с обещаващ потенциал.

„Бих се зарадвал, ако инвеститорите се насочат към платината и паладия“, коментира Ерик Витенъс, ръководител на звеното за валутна търговия и суровини в JP Morgan, цитиран от CNBC.

Според анализатора към среброто са насочени прекалено много пари, тъй като мнозина са го приели като средство за диверсификация сред благородните метали.

От началото на годината до миналата седмица цената на среброто се вдигна с 33 на сто, след което чикагската борса за суровини се намеси на пазара с цел ограничаване на спекулациите. Това стана чрез увеличаване на маржин изискванията за търговия със сребро.

„Нищо не се движи във възходяща посока завинаги“, предупреждава специалистът. На фона на факта, че волатилността при цената на среброто е 2,5 пъти по-голяма от тази на златото, може да се каже, че пазарът е доста по-опасен, коментира Витенъс.

От другата страна на златото и среброто са платината и паладият. При тях цената не е толкова податлива на резки движения, което се дължи на относителния монопол в предлагането на двата метала. Както е известно, около 90% от предлагането на платина и 87% от това на паладий се падат на едва две държави – Русия и Южна Африка.

„Всякакви потенциални проблеми с предлагането на тези два метала крият голям риск за повишение на цените“, коментира анализаторът.

Увеличаването на търсенето от страна на автомобилния сектор заради увеличаващата се средна класа в развиващите се страни подхранва апетита към металите, добавя той. Едно от основните приложения на паладий и платина в индустрията е при производството на катализатори за превозни средства.

„Обичаме връзката с автомобилния пазар. Когато потребителите се изкачват от едно стъпало на друго в социално икономически план, особено в развиващите се страни, където средната класа расте бързо, ще трябва да се произвеждат все повече и повече катализатори за автомобилите“, коментира Витенъс.

Увеличаващото се благосъстояние на средната класа води и до увеличено търсене на бижута. Именно на този сектор се падат около 30% от цялото реално търсене на двата метала.

Очакванията на анализатора са до края на тази година цената на паладия да нарасне с 12 на сто и да достигне 875 долара за тройунция до края на годината. За платината, която от началото на 2011 година е поскъпнала доста повече от паладия, прогнозата е за ръст от 3 на сто до 1 900 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
kostas19
преди 12 години
Повишили марджина на среброто за да предпазят инвеститора хахахаха тия за маймуни ли ни мислят ..повишиха марджина за да могат да източат сметките на дребните риби и да попречат среброто да премине психичестката граница от 50 долара унция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
..опааа...това май е само началото???...очаквах го по-късно и при още по-високи нива, но очевидно среброто ще повлече всичко останало, защото хич не ми прилича на корекция, хм...става доста интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още