IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платината е новото злато

Спрямо жълтия метал, платината достигна до най-високите си нива за последните близо две години

12:24 | 14.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Благородният метал продължава възходящия си тренд от началото на годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Благородният метал продължава възходящия си тренд от началото на годината. Снимка: Ройтерс

Динамиката на пазара на платина е един от индикаторите, че блясъкът на този метал започва да привлича инвеститорите. Пазарните участници виждат все по-големи възможности за печалби спрямо тези при златото, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на анализ на Bloomberg.

Поглеждайки цифрите, цената на платината определено засенчва тази на златото. Спрямо жълтия метал, платината достигна до най-високите си нива за последните близо две години. Тенденциите при доставките и повишения инвеститорски интерес водят и до ръст на котировките.

Посоката на движение на цените от началото на календарната година е красноречива – платината губи 4 на сто от стойността, докато при златото спадът надвишава 17%.

Експертите от Societe Generale очакват платината да поскъпне с 11% до средно 1 650 долара за тройунция към четвъртото тримесечие на 2013 г. Прогнозите при златото обаче са за потъване с 14 на сто до около 1 200 долара за тройунция.

Сред фундаменталните причини с влияние върху пазара на платина е недостигът на метала, породен от протестите в мините на Южна Африка. Страната е най-големият световен производител на благородния метал. Дефицитът ще се задържи и през 2014 г., смятат от своя страна анализаторите от Barclays.

Ако търсим още доказателства защо възходът на платината ще продължи, трябва да погледнем към борсово търгуваните фондове (ETFs - Exchange Traded Funds). Те са един от основните играчи и в полето на суровините. На практика инвестициите в платината подкрепят ETFs с 36 на сто тази година.

Инвестиращите в злато фондове от своя страна постигнаха забележителен спад от 19 на сто досега, след като инвеститорите започнаха да губят надежда в скорошното възстановяване на стойността на метала.

Друг интересен факт за платината е, че 60% от нея намира индустриално приложение в какви ли не неща – от катализатори до бижута.

Колкото до присъствието на златото в практиката, то може да се окачестви по-скоро в категорията на финансовите активи – едва 10% от жълтия метал участват в световната промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
sel4o
преди 10 години
Кокошката е новата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 10 години
Платинчичката не е златце и никога няма да бъде.Тя е... платинчичка - и това е съвсем достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 10 години
Платинчичката не е златце и никога няма да бъде.Тя е... платинчичка - и това е съвсем достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
новият балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още