IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за свиване на продукцията на Ирак и Казахстан оскъпяват петрола*

Коментарите за възстановяването на търсенето също повишават оптимизма

09:29 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Lauryn Ishak/Bloomberg</p>

Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в петък, след като производителите от ОПЕК+ дадоха обещание да изпълнят своите ангажименти за намаляване на доставките, а двама големи търговци на петрол заявиха, че търсенето се възстановява, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,13%, или 0,47 долара, до ниво от 41,98 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,27 долара за барел, което е понижение от 0,43 долара, или 1,11%.

Ирак и Казахстан, които бяха обвинени в неспазване на производствените си квоти по последното споразумение на ОПЕК+, представиха планове за компенсиране на свръхпроизводството си от май. Обещанията бяха направени след срещата на експертния панел на ОПЕК, чиито членове обсъдиха изпълнението на ангажиментите по последното споразумение за съкращаване на добива в рамките на ОПЕК+.

Ако производителите, които досега са добивали повече от обещаното,  компенсират свръхпроизводството си през следващите три месеца, това на практика ще намали предлагането дори членовете на ОПЕК+ да не разширят срока по рекордните си съкращения от 9,7 милиона барела на ден след юли.

Коментарите на световните търговци на петрол Vitol и Trafigura за възстановяването на търсенето на петрол през юни, предадени от Bloomberg, също повишиха оптимизма на пазара, заявиха анализатори на ANZ Research.

„Обемът на търговията в петък обаче бе малък, което говори за липсата на убеденост зад всеки тласък на цените“, казва главният стратег на CMC Markets Майкъл Маккарти.

Въпреки това той прогнозира цена на WTI между 40 и 41 долара. Анализаторите смятат това ниво за точката, в която повече американски производители ще възобновят сондажите си.

"Това се противопоставя на агресивната търговия с дълги позиции", каза Маккарти.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,38% до ниво от 1737,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още