IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата с по-ниски цени след възстановяване на доставките*

Фокусът на пазарите се измества към потенциално увеличаване на предлагането

10:12 | 16.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в понеделник по време на азиатската сесия, тъй като притесненията за прекъсване на доставките избледняват на фона на възобновените експортни дейности на Либия. В същото време трейдърите насочват вниманието си към потенциалното увеличение на предлагането от страна на Русия и други производители, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през август поевтиняват с 0,84% до 70,41 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 0,85% до 74,69 долара за барел.

Прекъсването на доставките от Либия, стачката в Норвегия и ситуацията около Ирак доведоха до по-високи цени на петрола през миналата седмица, макар че в крайна сметка петролът завърши със седмичен спад за втора поредна седмица.

„Цените тръгнаха надолу, след като пазарите вече не са толкова притеснени от евентуално прекъсване на доставките“, коментират и от AZN bank.

Фокусът на пазара се измести към евентуално увеличение на доставките, макар че стачката в Норвегия продължава вече шести ден.

„Русия и другите големи производители на петрол могат да увеличат допълнително производството при недостиг на световния пазар на петрол“, заяви в петък руският енергиен министър Александър Новак.

Стефан Иннес, шеф на търговията за азиатско-тихоокеанския регион в OANDA, коментира, че напрежението в търговията между САЩ и Китай би трябвало да утихне през тази седмица и това да подкрепи петрола, но евентуални продажби от щатските запаси ще се отразят на цените.

САЩ притежават резерви от около 600 млн. барела, а администрацията на Тръмп обмисля да използва петролния резерв на страната, за да увеличи предлагането, съобщи Bloomberg.

Междувременно броят на работещите сондажни платформи в САЩ остана непроменен на ниво от 863 за седмицата, приключваща на 13 юли.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,25% до 1244,30 долара за тройунция. Среброто и платината отчитат повишение в цената си съответно с 0,25% и 0,32%, докато медта поевтинява с 0,18%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,165% до 94,58 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 112,37 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,18% до 0,7437 долара.

* Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още