IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата с плахо поскъпване

Фючърсите върху петрола леко се понижиха в петък, но въпреки това стойността на нефта расте за четвърта поредна седмица

16:17 | 17.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Новата седмица стартира с леко повишение на цените на петрола на фона на очакванията за евентуално споразумение за понижаване на добива между Русия и лидера на организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия. 

Фючърсите върху референтния за Европа сорт брент с доставка за декември се повишиха в азиятската електронна търговия с 0,08% до 51,09 долара за барел*.  

Фючърсите върху петрола леко се понижиха в петък, но въпреки това стойността на нефта расте за четвърта поредна седмица, след като инвеститорите чакаха да разберат детайли за планираното намаляване на добива на черното злато от ОПЕК.

На лондонската ICE Futures Exchange фючърсите върху петрола с доставка декември се понижиха с 0,15% в петък, затваряйки на равнища от 51,95 долара за барел. В рамките на изминалата седмица цената му обаче се покачи с 2 цента, или 0,04%.

Цената на търгувания в Лондон сорт брент достигна до най-високите си равнища от година насам в понеделник, след като Русия оповести, че се подготвя за сделка с големите петролни производители за намаляване на производството.

Страните членки на ОПЕК се споразумяха да ограничат производството в размер на 32,5 – 33 млн. барела дневно, на проведената миналия месец в Алжир енергийна конференция.

Въпреки това анализаторите на пазара са скептични относно изпълнението на тази сделка.

Четиринадесетте държави не пожелаха да разкрият детайли за сделката, но е ясно, че те няма да почнат изпълнение на плана до следващата среща на групата във Виена на 30 ноември. 

Цената на брента леко спадна в средата на работната седмица, след като от месечния доклад на ОПЕК стана ясно, че тяхното петролно производство е най-високото от 8 години насам. Миналия месец държавите членки са произвеждали по 33,39 млн. барела на ден, което е с 220 000 барела повече в сравнение с август.

На New York Mercantile Exchange цените на суровия петрол с доставки ноември поевтиняха в петък с 9 цента, или 0,18%, като завършиха седмицата на равнище от 50,35 долара на барел.

Играчите на пазара продължиха да се фокусират върху американския добив заради индикации за повишаване на производството. Baker Hughes каза късно в петък, че броят на действащите сонди в САЩ е нараснал с 4 до 432.

Някои анализатори предупреждават, че ценовото покачване може да се окаже стимул за американските шистови компании да добиват повече, което пък от своя страна би довело до глобално свръхпредлагане и би смъкнало цените надолу.

През настоящата седмица борсовите играчи, които търгуват с нефт ще се съсредоточат върху информацията за американските резерви, която ще излезе във вторник и сряда и ще даде сигнали за търсенето и предлагането.

*информацията е актуална към 16:00 българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още