IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започна последния ден от седмица на червена територия

Златото обаче продължи да поскъпва

11:18 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтиня по време на азиатската търговия в петък, след като в началото на седмицата се доближи до 70 долара за барел при сорта Брент. Сутринта българско време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,11% до 63,24 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,92% до 68,67 долара за барел.

Според трейдърите по-ниските цени в момента се дължат на възстановяването на производството в САЩ, както и на очаквания спад на търсенето заради наближаващия край на зимата в Северното полукълбо.

По данни към 12 януари производството на суров петрол в САЩ възлиза на 9,75 млн. барела на ден, съобщиха от Администрацията за енергийна информация. В началото на януари производството беше намаляло до 9,49 млн. барела основно заради изключително студеното време, което предизвика известно прекъсване на производствения процес. Повечето анализатори очакват обаче щатската продукция да премине границата от 10 милиона барела дневно.

Експертите от пазара също така в последните дни предупреждават за очаквана корекция заради натрупания прекомерен ръст от около 14% от началото на декември, пише CNBC. Като цяло обаче цените на петрола в момента остават добре подкрепени и не очакват рязък спад. Основният ценови двигател на пазара продължава да бъде ограниченото производство от страна на Организацията на страните износителки на петрол заедно с Русия, което се очаква да продължи и през 2018 г.

В САЩ запасите от суров петрол са намалели с 6,9 милиона барела до 412,65 милиона барела за седмицата, приключваща на 12 януари. Това е най-ниското сезонно ниво от три години насам.

На стоковите пазари обаче продължава доброто представяне на златото и фючърсите с доставка през февруари на ценния метал поскъпват с 0,64% до 1335,70 долара за тройунция. Цената на платината с незабавна доставка се повишава с 1,15% до 1013,02 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, потъна още в петък до ниво от 90,380 пункта. Американският долар поевтиня спрямо йената с 0,42% до 110,64 йени. Благодарение на силните икономически данни от Китай от предишния ден австралийският долар поскъпна спрямо щатския и се търгуваше за 0,8031 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още