IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записа лек ръст в очакване на данните за резервите в САЩ

Американският лек суров петрол и сортът Брент поскъпнаха с по около 0,3 на сто

10:35 | 14.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпна леко в сряда, след като затвори сесията във вторник с около 1% понижение. Ръстът на цената обаче е ограничен заради притесненията за глобалното свръхпредлагане, както и заради забавянето на китайската икономика, пише WBPonline. Освен това трейдърите очакват тази седмица данните за петролните резерви в САЩ.

Фючърсите върху американския суров петрол сорт West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 0,34% до 46,82 долара за барел, а тези върху бенчмарковия Брент се търгуваха с повишение от 0,26% до 49,82 долара за барел.

Златото поскъпна четвърта поредна сесия в сряда и отбеляза тримесечен рекорд, подкрепено от по-слабия долар и вероятността Федералният резерв на САЩ да отложи вдигането на лихвите за началото на 2016 г.

Спотовата цена се увеличи с 0,3% до 1 171,60 за тройунция, като по-рано се изкачи до 1 174,31 долара – най-високата цена от 6 юли. 

Пренасищането на петролния пазар вероятно ще продължи и през следващата година, а търсенето ще се забави, прогнозира Международната агенция по енергията във вторник.

Вероятното забавяне в ръста на търсенето през 2016 г. и евентуални допълнителни доставки от Иран, в случай че международните санкции бъдат облекчени, ще поддържат свръхпредлагането“, смятат експертите от агенцията.

WBPonline припомня, че във вторник парламентът в Иран прокара закона за прилагане на условията по ядрената сделка между режима в Техеран и световните сили.

По-късно днес Американският петролен институт ще публикува данни за петролните резерви през седмицата до 9 октомври. Администрацията за енергийна информация ще обяви своите данни в четвъртък. Анализаторите очакват ръст в запасите от суров петрол от около 2,2 милиона барела. Предходната седмица повишението беше от 3,1 милиона барела.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още