IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът удължава тенденцията на поевтиняване с нарастване на запасите

И двата основни сорта са поевтинели с около 6,5% за седмицата и се насочват към втора седмица на спад на цените

10:20 | 11.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола падат за втори пореден ден в петък, притиснати от изненадващо покачване на американските запаси, тъй като пандемията на коронавируса продължава да ерозира търсенето на горива.

Суровият петрол тип “Брент”  поевтинява с 18 цента, или 0,5%, до 39,88 долара за барел, след като в четвъртък поевтиня с близо 2%, докато американският суров петрол се обезцени с 14 цента, или 0,4% до 37,16 долара за барел, след като поевтиня с 2% в предишната сесия.

И двата основни показателя са поевтинели с около 6,5% за седмицата и се насочват към втора седмица на спад на цените, тъй като надеждите за стабилно възстановяване на търсенето на гориво намаляват на фона на признаци на огнища на коронавирус от втора вълна.

Данни от четвъртък показаха, че американските запаси са се увеличили през миналата седмица въпреки точно обратните очаквания, тъй като редица рафинерии бавно се завръщат в експлоатация, след като производствените обекти бяха затворени заради бурите в Мексиканския залив.

„Въпреки че производството на суров петрол в САЩ продължава да се възстановява след урагана Лора, данните показват, че рафинериите допълнително са намалили скоростта на експлоатация през последната седмица“, се казва в бележка от ING Economics.

Запасите от суров петрол в САЩ са се повишили с 2,0 милиона барела в сравнение с прогнозите на анкетирани от Ройтерс анализатори за спад от 1,3 милиона барела.

Допълнителен мечи знак представлява фактът, че търговците отново започват да резервират танкери, за да съхраняват суров петрол и дизел на фона на замрялото икономическо възстановяване, тъй като пандемията на COVID-19 продължава да се разпространява неотслабващо.

Складовете на сушата остават запълнени до капацитета си, тъй като доставките продължават да надвишават търсенето, а използването на така наречените плаващи складове отново излиза на мода, тъй като евтините разходи за финансиране и спредовете в договорите за сегашна доставка и продажба в по-късните месеци кара търговците да запазят петрола за по-късна продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още