IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът тръгна нагоре в очакване на срещата на ОПЕК*

Цените на суровините се повишават с около 1%

09:01 | 22.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават с около 1% в последния ден от седмицата на фона на несигурността дали ОПЕК ще успеят да договорят увеличение на добива на срещата си във Виена по-късно днес, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 80 цента, или 1,10%, до 73,85 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – със 73 цента, или 1,11%, до 66,27 долара за барел.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще се срещне днес със страни извън картела, включително Русия, в централата си в австрийската столица, за да обсъдят политиката си на добив.

Групата прие квотна сделка от 2017 г., за да подкрепи цените. Тази година обаче, на фона на силното търсене, пазарът се затегна значително, повишавайки цените на суровия петрол и предизвиквайки призиви от потребители да увеличат доставките.

Саудитска Арабия и Русия подкрепят засилването на производството. Други страни членки, сред които е Иран, се противопоставят на това, което предизвика активни дипломатически усилия преди срещата.

Реалното решение на ОПЕК и партньорите ѝ, което може да не стане толкова ясно до събота, е голямото събитие, за което следят трейдърите“, казва Грек МакКена, главен пазарен стратег в брокерската къща AxiTrader.

Другата голяма несигурност са потенциалните китайски мита върху вноса на суров петрол, които Пекин може да наложи на фона на ескалиращия търговски спор между САЩ от една страна и Китай, Европейския съюз и Индия от друга.

Ако 25-процентовият налог върху вноса на суров петрол от САЩ бъде задействан от Пекин, американският петрол ще стане неконкурентен в Китай, което ще принуди страната да търси купувачи другаде.

Китайските купувачи вече започват да намаляват поръчките, като от септември се очаква спад на доставките.

* Информацията е актуална към 8:43 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още