IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът стартира сесията с лек спад на цените

Американските запаси от суров петрол неочаквано са се повишили през миналата седмица

09:58 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офшорна сондажна платформа в Шотландия.&nbsp; <em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Офшорна сондажна платформа в Шотландия.  Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола се понижават леко в четвъртък, след като данните показаха, че американските запаси от суров петрол неочаквано са се повишили през миналата седмица, предизвиквайки загриженост за бавното възстановяване на търсенето на горива, докато случаите на заразените с коронавирус продължават да нарастват в много държави, предава Ройтерс.

Барел (159 литра) от добивания от Северно море сорт Брент струва 40,73 долара в началото на търговията, с 6 цента (0,63 на сто) по-малко от сряда вечерта. Цената за барел от американския суров петрол (WTI) е 37,92 долара, с 13 цента под нивото от предходния ден.

В сряда, както и в предишните дни, цените на петрола бяха под натиск в началото на сесията, но се възстановиха значително в хода на търговията заради подновеното доверие и апетита към риск на финансовите пазари. Суровият петрол е по-рисков клас активи, който често се движи в тандем с цените на акциите.

Пазарът на петрол е под натиск заради перспективата както за затихване на търсенето, така и за увеличаване на предлагането, посочват анализаторите на ANZ в бележка до клиентите си. Американската администрация за енергийна информация (EIA) ще публикува официални седмични данни за инвентара по-късно в четвъртък, ден по-късно от нормалния график заради почивния за САЩ понеделник - Деня на труда.


„Сезонът за поддръжките на (рафинериите) и предпазливият подход от страна на рафинериите се очаква да поддържат слабото търсене на суров петрол“, заяви банката, имайки предвид редовните планирани прекъсвания на дейността в нефтопреработвателните комплекси.

С нарастването на случаите на коронавирус в няколко американски щата запасите от суровината в страната се увеличиха с 3 милиона барела през седмицата до 4 септември, показват данни на Американския петролен институт (API) от сряда. За сравнение, прогнозите на анализаторите бяха за ръст с едва 1,4 милиона барела.

„Ако EIA потвърди увеличаването на запасите на суров петрол по-късно днес, това ще бъде първото увеличение на инвентара в САЩ от средата на юли“, казват анализаторите на ING.

*Актуално към 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още