IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се обезценява заради подновените опасения за търсенето*

Производителите в Мексиканския залив се подготвят да възобновят производството след отминаването на урагана Сали

11:29 | 17.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tom Saater/Bloomberg</em></p>
<h4>
	&nbsp;</h4>

Снимка: Tom Saater/Bloomberg

 

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като рязко се повишиха през двете предишни сесии, тъй като отново се появиха опасения за слабото търсене на горива, а производителите в Мексиканския залив се подготвят да възобновят производството след отминаването на урагана Сали.


Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняха с 67 цента, или 1,6%, до 41,55 долара за барел, след като цените им се повишиха с 4,2% в сряда.


Фючърсите върху американския суров петрол (WTI) поевтиняха със 70 цента, или 1,7%, до 39,46 долара за барел, след като поскъпнаха с 4,9% в сряда.



“Налице е прибиране на печалбата тази сутрин от участниците на пазара, които остават по-скоро скептични, че цената на суровия петрол ще е по-слаба на пазара през третото и четвъртото тримесечие, и че тази прогноза не се вписва в случилото се вчера“, казва пред Ройтерс Вандана Хари, анализатор на петролния пазар във Vanda Insights.

Цените бяха повлечени надолу и от по-голямото от очакваното нарастване на запасите от дестилат в САЩ, които включват дизел и отоплителни горива. Това породи опасения за търсенето на гориво в най-голямата икономика в света.

„Търсенето на дестилати ... е ключов момент, който предизвиква безпокойство“, каза в бележка до клиентите си анализаторът в Commonwealth Bank Commodities Вивек Дар.

Запасите от дестилат се увеличиха с 3,5 милиона барела през миналата седмица, показват данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA) от сряда. Седмичното търсене на горива е спаднало до 2,81 милиона барела на ден (bpd), което е с 27,2% по-малко от преди година, съобщава EIA.


Американските рафинерии са преработили 13,5 милиона барела на ден (bpd) през миналата седмица, показват данните на EIA, което е с 19,3% по-малко спрямо година по-рано.

Междувременно и енергийните компании започват да връщат екипажите на офшорни петролни платформи в Мексиканския залив, след като ураганът Сали се пренесе на сушата. Близо 500 000 барела на ден от морския добив на петрол в Мексиканския залив бяха възпрепятствани от добив преди пристигането на бурята. 

*Актуално към 11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още