IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се обезценява леко заради опасенията от пренасищане на пазара

Тези очаквания растат на фона на очакванията ОПЕК да започне да увеличава добивите

10:43 | 03.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/ROBINUTRECHT</p>

Снимка: EPA/ROBINUTRECHT

Цените на петрола се понижават в понеделник поради притесненията от свръхпредлагане, тъй като ОПЕК и неговите съюзници са готови да увеличат отново производството през август, а покачването на случаите на COVID-19 в световен мащаб насочва за по-бавно повишаване на търсенето, предава Ройтерс.

Фючърсите върху Брент се понижиха с 27 цента, или 0,6%, до 43,25 долара за барел към 9 часа. Фючърсите върху американския суров петрол (WTI) се понижават с 34 цента, или 0,8%, до 39,93 долара.

Брент отчете четвърти месец на поскъпване през юли, а за американската суровина това е трети пореден месец на нарастване на цената, след като и двете суровини се възстановиха от шока от април, когато голяма част от света беше в затворено положение поради пандемията на коронавируас.

„Инвеститорите се притесняват за свръхпредлагането, тъй като ОПЕК + ще започне да намалява производството през този месец и възстановяването на цените на петрола от рекордни нива вероятно ще насърчи американските шистови производители да увеличат производството“, заяви Хироюки Кикукава, генерален мениджър по изследванията на Nissan Securities.

“Освен това опасенията за силно нарастване на случаите на коронавирус също тежат над петролните пазари", каза той.
Добивът на петрол от страна на Организацията на страните износителки на петрол се повиши с над 1 милион барела на ден през юли, след като Саудитска Арабия и други членове на Персийския залив сложиха край на доброволните си ограничения за допълнително увеличаване на сделката, ръководена от ОПЕК.

Руското производство на петрол през юли е непроменено спрямо нивата от юни, заяви националното Министерство на енергетиката в неделя. ОПЕК +, група от ОПЕК и съюзниците, включително Русия, се очаква да увеличи продукцията през август, като добави около 1,5 милиона барела на ден към глобалното предлагане.

Американските енергийни компании запазиха непроменен броя на кладенците за петрол и природен газ на рекордно ниското ниво, докато броят на платформите спадна за пети пореден месец, въпреки че юли бележи най-малкия месечен спад за петте последните месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още