IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първа седмична загуба от началото на октомври

Коментарите на Владимир Пурин оказаха влияние върху движението на цените в петък

09:45 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в петък, след като руският президент Владимир Путин посочи, че е готов да удължи рекордното намаление на доставките в обстановка на пандемия, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 0,64% до 42,19 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,74% до 40,34 долара за барел.* И двата сорта се насочват към първата си седмична загуба от три седмици насам.

Руският президент заяви в онлайн обръщение към дискусионния клуб „Валдай“, че Русия не изключва забавяне на графика за увеличаване на добива на петрол от ОПЕК+.

Според държавния глава няма необходимост големите производители на петрол да променят споразумението за намаляване на глобалните доставки, но не изключва удължаване на съкращенията, ако пазарните условия го оправдаят.

Коментарът му е най-ясната индикация досега от Русия, един от най-големите производители на петрол в света, че е готова да разшири безпрецедентно ограничаване на производството, за да отговори на спада на търсенето, причинен от пандемията.

По-рано руските власти обявиха, че производителите в Русия, които вече са намалили сондажната дейност и броя на активните сондажни обекти с не повече от една трета досега през тази година, може да извършат допълнителни съкращения с още 20% през 2021 г.

Руската федерация предприе безпрецедентни съкращения на добива през тази година в рамките на сделката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, чието изпълнение трябва да продължи до април 2022 г.

Въпреки че това спомогна за укрепване на цените на петрола, пазарът отново е под натиск, тъй като коронавирусът продължава да се разпространява, застрашавайки добива на петрол навсякъде по света. Страните от ОПЕК+ също обсъждат въпроса дали да продължат с плана си за облекчаване на съкращенията от януари. 

Нарастващият брой на новите случаи на COVID-19 в Европа и САЩ вероятно ще запази цените, твърдят анализатори, като новите мерки заради коронавируса предполагат по-голям натиск върху търсенето на гориво.

* Информацията е актуална към 9:11 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още