IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва заради напрежението в Близкия изток и намален добив в Либия*

Тереза Мей ще председателства днес заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации КОБРА заради задържането на петролен танкер под британски флаг

09:51 | 22.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в понеделник заради опасения, че задържането на британски танкер през миналата седмица от страна на Иран може да доведе до прекъсване на доставките в Близкия изток и то след като Либия съобщи за прекъсвания в работата на най-голямото си петролно находище, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,70% до 56,02 долара за барел за контракти с доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,30% до 63,28 долара за барел за доставка през септември. WTI поевтиня с над 7% през миналата седмица, а Брент с повече от 6%.

„Намаляването на търсенето в световен мащаб и нарастващите запаси в САЩ доведоха до по-ниски цени на петрола, но това няма как да остане така при нарастващо напрежение в Персийския залив“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Иранската революционна гвардия заяви в петък, че е задържала петролен танкер, плаващ под флага на Великобритания в Персийския залив в отговор на задържането на ирански танкер от страна на Великобритания по-рано този месец. Тази реакция увеличи страха от потенциални прекъсвания на доставките в Ормузкия проток при устието на Персийския залив, през който преминават около една пета от световните доставки на петрол.

Британският премиер Тереза Мей ще председателства в понеделник заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации КОБРА във връзка със задържането от Иран на плаващия под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, предаде DPA, цитирана от БТА. По данни на агенция Прес асосиейшън се очаква премиерът да получи актуална информация от министри и други официални лица за ситуацията и да обсъди поддържането на сигурността на корабоплаването в региона.

В същото време високопоставен служител от администрацията на САЩ заяви в петък, че САЩ ще унищожат всички ирански дронове, които летят твърде близо до корабите им. Ден по-рано САЩ съобщиха, че американски военен кораб е унищожил ирански дрон в Ормузкия проток, но от страна на Иран отрекоха да са загубили дрон.

Прекъсванията в доставките и ограниченията в производството също подкрепят повишението на цените.

Национална петролна корпорация на Либия съобщи, че най-голямото петролно находище в страната е било принудено да спре работа в събота, което води до загуба на продукция от 290 хил. барела на ден.

От данни от края на миналата седмица стана ясно, че доставките на суров петрол от Саудитска Арабия са паднали до 18-месечно дъно през май.

Енергийните компании в САЩ пък са намалили броя на работещите петролни платформи за трета седмица подред, тъй като следват план за намаляване на разходите в условията на глобално пренасищане на пазара. Въпреки това САЩ вече са най-големият производител на петрол в света.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,22% до 1429,80 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на зелена територия, като среброто отчита ръст в цената си с 1,51%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,04% до 97,19 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,25% до 107,98 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,04% спрямо американския до 0,7039 долара.

*Информацията е актуална към 8:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Нарастването на цените на петрола може да продължи и днес но във вторник и сряда тези цени ще сменят посоката и ще се върнат на нивата от миналата седмица Защото светът е претрупан със петрол а потреблението постоянно намалява Поради различни причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още