IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след преустановен добив в САЩ

Ръстът на цените обаче се ограничава от продължаващите опасения за търсенето на суровината

09:43 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<div class="text-wrap tlid-copy-target">
	<div class="result-shield-container tlid-copy-target" tabindex="0">
		<em><span class="tlid-translation translation" lang="bg"><span title="">Резервоар за съхранение на нефт в рафинерията Total SE в Порт Артур, Тексас, САЩ. Снимка: Bloomberg</span></span></em></div>
</div>
Резервоар за съхранение на нефт в рафинерията Total SE в Порт Артур, Тексас, САЩ. Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишиха в понеделник, тъй като тропическа буря в Мексиканския залив принуди компаниите да евакуират служителите си от платформи и да спрат производството, но ценовите повишения бяха контролирани от по-широката загриженост за прекомерното предлагане и намаляващото търсене на горива.

Цената на американския суров петрол (WTI) се повиши с 18 цента, или 0,5 на сто към 9 часа. Стойността на Брент се повиши с 9 цента, или 0,2 на сто, до 39,92 долара за барел.

И двата контракта приключиха миналата седмица на по-ниско ниво, понижавайки се за втора поредна седмица.


Тропическата буря Сали набра скорост в Мексиканския залив на запад от Флорида в неделя и е напът да се превърне в ураган от категория 2. За втори път за по-малко от месец бури нарушават производството на петрол, след като по-рано и ураганът Лаура обхвана региона.

BP Plc и Equinor ASA евакуираха служители от някои офшорни платформи в неделя след подобни ходове на Chevron Corp и Murphy Oil Corp предния ден. Освен това, в подкрепа на цените производителите съкратиха през миналата седмица броя на нефтените и газовите платформи за първи път от четири седмици.

Обикновено петролът поскъпва силно, когато производството е спряно, но на фона на пандемията от коронавирус на преден план все по-често са проблемите с търсенето, докато световните доставки продължават да нарастват. САЩ са най-големият потребител и производител на петрол в света.


В Либия командирът Халифа Хафтар се ангажира да прекрати едномесечната блокада на петролните съоръжения, което ще добави повече петрол на пазара, въпреки че не е ясно дали петролните полета и пристанищата ще започнат да работят.

„Съобщението, че блокадата на либийските терминали за износ на петрол може да приключи, ще увеличи главоболията на срещата на ОПЕК+ тази седмица“, казва пред Ройтерс Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.


Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, група, известна като ОПЕК+, се среща на 17 септември, за да обсъди спазването на мащабните съкращения в производството, въпреки че анализаторите не очакват да бъдат направени допълнителни намаления.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още