IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с над 2% след спада на запасите в САЩ*

Запасите от суров петрол в страната са се свили с 5,1 млн. барела през миналата седмица спрямо очакваното намаление от 913 хил. барела

10:15 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават с над 2% в сряда след данните, че запасите на суров петрол в САЩ са се понижили повече от очакваното, докато надеждите за ефективна ваксина срещу COVID-19 продължават да поддържат настроенията на пазара, съобщава Ройтерс.

Сортът Брент поскъпва с 2,46% до 44,64 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 2,54% до 42,41 долара за барел.*

Запасите от суров петрол са паднали с 5,1 милиона барела през миналата седмица до около 482 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт, в сравнение с очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за намаляване с 913 хил. барела.

Цените на петрола са подкрепени още и от новината за напредък в откриването на ваксина срещу коронавируса.

Цените и двата сорта петрол се покачват с повече от 10% тази седмица, след като беше обявено, че експерименталната ваксина, разработена от Pfizer и германската BioNTech, е ефективна на 90%.

Въпреки тази добра новина за пазара общата перспектива за търсенето на горива остава помрачена на фона на повторно наложените ограничения заради коронавируса в Европа и САЩ.

„Перспективите за краткосрочно търсене остават слаби, особено като се има предвид, че редица европейски страни са въвели ограничения срещу COVID-19, макар и в различна степен. Това ще окаже негативно влияние върху потреблението“, коментират анализатори от National Australia Bank. Според тях възстановяването на търсенето ще отнеме време, тъй като международните пътувания остават ограничени.

„Вярвам, че пазарът ще търси доказателства за възстановяване на търсенето, преди цените наистина да се вдигнат сериозно нагоре“, каза Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска компания Trifecta.

*Информацията е актуална към 9:45 чаа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още