IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, насочвайки се към пета поредна седмица на растеж*

Междувременно Китай продаде петрол на Hengli Petrochemical Co. и на звеното на PetroChina Co. на първия петролен търг за своите стратегически резерви

09:25 | 24.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се насочват към пета поредна седмица на растеж, докато пазарът продължава да се затяга на фона на световната енергийна криза, която се очаква да увеличи търсенето на суров петрол, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,31% до 77,49 долара за барел. Фючърсите на този сорт се търгуват близо до най-високата им стойност от 2018 г. насам.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,18% до 73,43 долара за барел.

Цената на сорт Mars отчита ръст от 2,02% до 71,70 долара за барел.

Средната цена на кошницата на ОПЕК нараства с 1,06% до 74,46 долара за барел.

петрол1 петрол1

Бенчмаркът на силно засегнатия от урагана „Айда“ американски щат Луизиана Louisiana Light поскъпва с 3,16% до 73,15 долара за барел.

Цената на китайските сортове Daqing и Shengli се покачва съответно с 1,55% ди 1,29 на сто до 69,45 и 75,62  долара за барел.

Запасите от суров петрол се свиват в редица региони по света, от Европа до САЩ, дори след като алиансът ОПЕК+ продължава да добавя допълнителни количества към предлагането, като се очаква търсенето на петролни продукти в сектора на производството на електроенергия да се покачи след скока в цените на природния газ преди началото на зимата в северното полукълбо.

Междувременно Китай продаде петрол на Hengli Petrochemical Co., както и на звеното на PetroChina Co., на първия петролен търг за своите стратегически резерви, заявиха трейдъри, запознати с въпроса. Продадените сортове включват Oman, Upper Zakum и Forties.

петрол2 петрол2

Петролът поскъпва в последните дни след период на несигурност при търсенето поради бързото разпространение на по-заразния делта вариант на коронавируса, а някои от най-големите трейдъри и банки в света прогнозираха, че цените могат да се покачат още повече заради енергийната криза.

Глобалното потребление на суров петрол може да се увеличи с още 370 000 барела на ден, ако цените на природния газ останат толкова високи за продължително време, посочва ОПЕК.

„Петролният пазар ще се затегне с по-бързи темпове от очакваното през следващите месеци, което би трябвало да окаже благоприятно влияние върху цените“, коментира Уорън Патерсън от ING Groep NV.

Най-вероятно петролните цени ще достигнат 80 долара за барел, отчасти заради по-скъпия природен газ, който стимулира търсенето, посочва от своя страна главеният изпълнителен директор на Vitol Group Ръсел Харди.

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че цената на петрола може да се покачи до 90 долара за барел, ако зимата се окаже по-студена от обичайното.

*Информацията е актуална към 08:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ще съмаризирам.... 3 дена ихуу и после тихо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Ами пазарна икономика, има търсене, има растеж на цената. Нали това искаме, навсякъде по света да си е пазарна икономиката. Единственият проблем е, че ресурсите на тази земя са краен обем, а човешката ненаситност и лакомост е безкранична. Така че напред и нагоре докато може, после си знаем какво ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още