IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко въпреки трудната вечер за финансовите пазари*

Цените на суровината се повишават с повече от 3%, но анализаторите очакват значителни понижения на седмична база

09:44 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в петък, въпреки че притесненията за намаляващото търсене заради пандемията от коронавирус продължават да владеят пазара. Все пак анализаторите очакват, че сортът Брент ще запише най-големия си седмичен спад от 1991 г. насам, а суровият петрол тип WTI ще отчете най-лошата седмица от 2008 г. насам, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 1,03 долара, или 3,01%, до ниво от 34,22 долара за барел. Очаква се пазарните стойности на Брент да спаднат с 28% на седмична база. Това би бил най-големият седемдневен спад от седмицата, завършила на 18 януари 1991 г., когато суровината отчита понижение с 29% при избухването на първата война в Персийския залив.

От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 32,46 долара за барел, което е повишение с 96 цента или 3,05%. Анализаторите смятат, че цената на WTI ще спадне 25% през тази седмица, най-много след седмицата, приключила на 19 декември 2008 г. с отчетен спад от 27% в разгара на глобалната финансова криза.

Напливът от евтин петрол на пазара от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също засилва натиска върху цените. Производителите взеха решение да увеличат добива и да намалят продажните си цени, след като преговорите от миналата седмица за споразумение за продукцията в рамките на ОПЕК+ се провалиха.

„При наличието на коронавируса, предизвикващ първия спад на търсенето на петрол в световен мащаб от години, скокът на производството на петрол в Саудитска Арабия и Русия може да доведе до свръхпредлагане с 4 милиона барела на ден“, коментираха от  Eurasia Group.

Четири милиона барела е около 4% от дневната глобална консумация преди избухването на епидемията от коронавирус.

През отминалите сесии глобалните финансови пазари отчетоха рекордни спадове, тъй като действията на правителствата и централните банки не успяха да успокоят инвеститорите. Заради разпространението на коронавируса президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви забрана за пътуване до Съединените американски щати от Европа, всичко от спортните събития до сватбите беше отменено в много части на света и няколко европейски държави се намират по пълна блокада. В България късно вечерта вчера на специална среща на Министерски съвет беше взето решение да се предложи на Народното събрание приемането на извънредно положение с цел ограничаване разпространението на заразата.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,15% до ниво от 1588 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още