IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява въпреки рекордния спад на работещите платформи в САЩ*

И двата сорта на суровината завършиха последните две седмици с ръст в цените си, тъй като все повече държави започнаха да облекчават блокадите

09:18 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на притесненията за икономическите щети, причинени от пандемията от коронавирус, и въпреки надеждите на инвеститорите за възстановяване на търсенето,  информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,52%, или 0,47 долара, до ниво от 30,50 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 24,36 долара за барел, което е понижение от 0,38 долара, или 1,54%.

И двата сорта петрол завършиха последните две седмици с ръст в цените си, тъй като все повече държави започнаха да облекчават блокадите на бизнеса и социалните дейности, наложени за справяне с коронавируса, и търсенето на гориво започна да нараства. Производството на петрол в световен мащаб също намаля.

Но признаците за възможна втора вълна на COVID-19 в Североизточен Китай и Южна Корея тревожат инвеститорите.

„Те премахнаха някои от мерките, но това означава ли, че засега е най-лошото е преминало?“ запита Тони Нунан, старши риск мениджър в Mitsubishi Corp в Токио.

„Петролните компании се справят с множество предизвикателства поради внезапния спад на търсенето“, казва в бележка анализаторът на GlobalData Хасеб Ахмед.

„Северна Америка се бори със сериозен недостиг на капацитет за съхранение ... може да е само въпрос на време, преди САЩ да изчерпат място си за съхранение", добави той.

Опасенията, че Съединените щати изчерпват пространството за съхранение, предизвикаха срив а цените на WTI до отрицателна територия през миналия месец, което подтикна някои американски производители да намалят продукцията си.

В знак на това влияние броят на действащите петролни и газови инсталации в най-големия производител на петрол в света е спаднал до едва 74 през седмицата, завършила на 8-и май. Това е най-ниското ниво за този показател от 1940 г., показват данните, публикувани в петък от фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

„Хората са изненадани от това колко бързо САЩ намалява производството си и точно от това се нуждаем, за да подкрепим цените“, заяви Нунан.

„Има още 10 дни преди срока на фючърсите за доставка през юни да изтече ..., ако WTI може да избегне срив, надяваме се, че вече сме видели дъното“, каза още той.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,43% до ниво от 1706,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
"В знак на това влияние броят на действащите петролни и газови инсталации в най-големия производител на петрол в света е спаднал до едва 74 през седмицата, завършила на 8-и май. Това е най-ниското ниво за този показател от 1940 г., показват данните"Мисля, че има пропусната една 3ка и действащите са 374, което пак си е рекордно нисък брой, при положение, че на седмица от средата на Март насам съкращават по 55 с това темпо ако има още един срив на цената до края на юни ще затворят всичките и няколко стотин млрд долара дълг отиват в ***. Време е да забрани вноса не само от СА а въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още