IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с възраждането на притесненията за търсенето*

Търговците са притеснени и от нарастващите геополитически пререкания между САЩ и Китай

09:23 | 27.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</p>
<div>
	&nbsp;</div>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Цените на петрола се понижават в сряда на фона на  възраждащите се опасения за това колко бързо ще се възстанови търсенето на гориво въпреки вдигането на блокадите в много държави. От друга страната търговците на суровината са притеснени и от засилващото се  напрежение между САЩ и Китай, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,80%, или 0,29 долара, до ниво от 35,88 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 34,03 долара за барел, което е понижение от 0,32 долара, или 0,93%.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, съкращават добива си с близо 10 милиона барела на ден през май и юни, за да подкрепят цените, след като мерките за овладяване на пандемията от коронавирус, понижиха търсенето на гориво.

В САЩ, където някои щати се готвят да облекчат блокадите, оптимизмът относно увеличаването на търсенето подкрепя настроенията, но възстановяването е крехко, а анализаторите - предпазливи. Денят в памет на загиналите във войните току-що премина и обикновено той слага  началото на пиковия сезон на търсенето на гориво в САЩ.

„Първите оценки показват, че търсенето на бензин е намалено с цели 30% на годишна база, тъй като хората остават близо до дома си“, се казва в бележка на ANZ Research.

Някои анализатори прогнозират балансиран пазар на петрол още през юни, но това може да бъде твърде оптимистично, според Eurasia Group.

„Има ... значителен риск от повтарящи се огнища и блокади. Дори и без тях някои ограничения - особено за авиацията - ще останат в сила “, се казва в бележката на анализаторите в Eurasia.

Въпреки че търсенето в САЩ се увеличава, макар и бавно, има признаци, че запасите от суров петрол в страната намаляват. Предполага се, че американските суровинни запаси са се свили за трета поредна седмица през изминалите седем дни, показва проучване на анализаторите на Ройтерс.

Цените също бяха под натиск, след като икономическият съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Лари Къдлоу заяви, че Китай прави "голяма грешка" със законодателството за национална сигурност в Хонконг.

Предложеният от Пекин закон за сигурност би намалил отделния правен статут на територията. Очаква се китайският парламент да го одобри до четвъртък.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,44% до ниво от 1698,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:09ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още