IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява с нарастването на колебанията за рестарта на икономиката*

Общите американски суровинни запаси отчитат пореден ръст, но тези в Кушинг, Оклахома вероятно са отбелязали първия си спад от февруари насам

09:40 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Oliver Bunic/Bloomberg</p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Цените на петрола се понижават в сряда заради притесненията относно възможната втора вълна на коронавируса в страни, които започват да облекчават блокадите. В същото време данните на индустрията показват увеличение на американските суровинни запаси, информира Ройтерс.

Притесненията засенчиха и поредния призив на Саудитска Арабия за по-големи съкращения на добива с цел балансиране на пазара след спада в търсенето. По-рано през тази седмица най-големият производител в ОПЕК обяви, че планира допълнително намаляване на продукцията.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,57 %, или 0,47 долара, до ниво от 29,51 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 25,60 долара за барел, което е понижение от 0,18 долара, или 0,70%.

„Докато пазарът се чувства по-удобно от страна на предлагането в уравнението, от страна на търсенето фокусът ще продължи да се върти около рисковете от облекчаване на мерките“, каза Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи заяви във вторник, че облекчаването на блокадите може да доведе до нови огнища на болестта, която взе живота на 80 000 американци и причини сериозни щети на най-голямата икономика в света.

От страна на предлагането, кабинетът на Саудитска Арабия призова държавите от ОПЕК+ да намалят допълнително добива си на петрол, за да възстановят баланса на световните пазари на суровината, съобщи държавната агенция за информация на страната рано в сряда.

В понеделник Саудия Арабия обяви, че ще увеличи планираните съкращения с още 1 милион барела на ден през следващия месец, намалявайки производството си до 7,5 милиона барела на ден.

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, се споразумяха да намалят продукцията си с рекордните 9,7 милиона барела на ден през май и юни в отговор на 30-процентовия спад в глобалното търсене на „черно злато“.

От друга страна запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили със 7,6 милиона барела през миналата седмица до 526,2 милиона барела, показват данните на Американския петролен институт (АПИ), публикувани във вторник.

Все пак запасите в Кушинг, Оклахома, където е разположен център за доставки на WTI, са спаднали с 2,3 милиона барела, заявиха от АПИ. Това би било първото намаление  на показателя от февруари, ако се потвърди от официалните данни на Администрацията за енергийна информация, излизащи днес, смятат от ING Economics.

„Притесненията за превишаването на капацитета за съхранение намаляха заради постепенното възстановяване на търсенето и съкращенията в предлагането“, заявиха от ING.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,02% до ниво от 1707,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още