IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява при перспективата за възобновяване на износа от Либия*

Националната петролна корпорация на страната съобщи, че постига напредък в преговорите със съседните държави за премахване на блокадите

09:13 | 30.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Цените на петрола се понижават във вторник, след като тревогите за свръхппредлагането отново натежават над оптимизма за бързото възстановяване на търсенето на гориво. Последният фактор за притесненията на търговците е фактът, че държавната петролна компания на Либия отбелязва напредък в преговорите за възобновяване на износа, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,5%, или 0,21 долара, до ниво от 41,5 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 39,45 долара за барел, което е понижение от 0,25 долара, или 0,63%.

В понеделник оптимизмът се съживи, след като бяха оповестени данните за силния растеж в продажбите на жилища в САЩ. Това засили убеждението, че глобалното търсене на гориво ще продължи да се увеличава, тъй като големите икономики се отварят отново след блокадите срещу коронавируса.

Но в същото време случаите на COVID-19 продължават да нарастват в южните и югозападните щати на САЩ.

„Наистина е трудно да се каже, че търсенето е еднопосочна улица. Все още има много рискове и в двете посоки“, казва Вивек Дхар, анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Биковете ще търсят още признаци за възстановяване на търсенето в данните за суровинните запаси в САЩ на Американския петролен институт, излизащи във вторник, и тези на Администрацията за енергийна информация – от сряда.

Предварително проучване на Ройтерс показа, че анализаторите очакват запасите от суров петрол в САЩ да паднат от рекордно високите стойности от миналата седмица, а запасите от бензин да намалеят за трета поредна седмица.

От страна на предлагането инвеститорите насочват вниманието си към това кога Либия, която може да произведе около 1% от глобалните доставки на петрол, ще бъде в състояние да възобнови износа си, блокиран от януари на фона на гражданската война в страната.

Националната петролна корпорация на Либия заяви в понеделник, че постига напредък в преговорите със съседните страни за премахване на блокадите.

Цената на златото пък бележи ръст от 0,05% до ниво от 1781,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:59 ч.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Националната петролна корпорация на Либия може да смята каквото си иска, но находищата, петролопроводите и пристанищата са под контрола на Хафтар и Египет няма да позволи друго развитие на ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още