IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът и златото търсят посока в началото на новата седмица

Инвеститорите са в очакване на ключова среща на щатския Федерален резерв

10:30 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът и златото търсят посока в началото на новата седмица

Фючърсите върху златото поевтиняват в понеделник, оставяйки инвеститорите в очакване на срещата на Федералния резерв в сряда. Щатските централни банкери ще обявят средносрочните си планове по отношение на основните лихвени проценти и размерът на текущата програма за изкупуване на активи.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през август поевтиняват с 1,25 долара, или 0,09%, до 1386,35 долара за тройунция в електронната търговия. През дълъг период от търговията цената на благородния метал отбелязваше растеж въпреки същевременното покачване и на долара, което има тенденцията да изпраща цените на деноминираните в долари стоки надолу.

В петък стойността на златото нарасна с 9,80 долара, или 0,7%. Поскъпването намери подкрепа от оповестения от The Wall Street Journal късно в четвъртък доклад, според който през тази седмица председателят на Фед Бен Бернанке ще се опита да успокои страховете, че централната банка планира да намали, а дори и сложи край на програмата си за изкупуване на активи.

Месечните покупки на облигации от страна на Фед са в размер на 85 млрд. долара са насочени към насърчаване на икономическия растеж в САЩ.

"Отказването на Фед от програмата за стимулиране може да бъде възможно само ако икономиката наистина се възстанови чувствително и инфлацията се увеличи", каза в петък Кийт Спрингър, президент на Springer Financial Advisors. "Въпреки това контролираната инфлация и ниските глобални оценки на растеж от Международния валутен фонд показват, че централните банки по света няма да се изтеглят в скоро време", допълни още той.

Според инвестиционната компания T. Rowe Price обаче Фед е на път да започне намаляване на темпото на закупуване на активи още през летните месеци.

"Перспективите за пазара на труда се подобриха от началото на програмата през септември. Рисковете за влошаване на икономиката се понижиха, а възраждането на потребителското доверие от своя страна е сред основните причини за оптимизма за ускоряване на растежа", отбеляза главният икономист на компанията Алън Левинсън.

При търговията с други благородни метали фючърсите върху среброто с доставка през юли поевтиняват с 4 цента, или 0,2%, до 21,91 долара за унция. Цената на медта с доставка през юли расте с 2 цента, или 0,7%, до 3,22 долара за паунд.

Стойността на паладия с доставка през септември отстъпва с 10 цента до 731,60 долара, докато фючърсите върху платината с доставка през юли бележат ръст от 1,80 долара, или 0,1%, до 1449,20 долара за унция.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI бележат леко отстъпление в понеделник на фона на ключовите политически събития в Близкия изток.

Цената на суровия петрол с доставка през юли се понижава минимално с 1 цент, или 0,02%, до 98,07 долара за барел в електронната търговия, оставайки близо до най-добрите нива от месец февруари насам.

Петролните фючърси в САЩ в петък скочиха с 1,16 долара, или 1,2%, след като щатските власти късно в четвъртък обявиха, че ще увеличат помощта си за опозицията в гражданска война в Сирия. Въпреки че азиатската страна не е основен производител на петрол, съществуват опасения, че насилието ще се разпространи и в други части на богатия на петрол регион.

Администрацията на президента Барак Обама остави отворена възможността за бъдещ военен отговор, заявявайки, че САЩ и техните партньори имат "и редица други правни, финансови, дипломатически и военни отговори на разположение".

Междувременно в Иран – един от най-големите производители на петрол в света, за следващ президент на страната бе избран Хасан Рохани. Очаква се победата на умерения кандидат да промени чувствително политическата ситуация в страната.

Пр търговията с други енергийни продукти в понеделник природният газ с доставка през юли се покачва с 3 цента, или 0,8 на сто, до 3,76 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още