IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари реагират с понижения на несигурността след изборите в САЩ*

Демократът Джо Байдън се приближава до влизане в Белия дом, но републиканците изглежда ще запазят контрола си в Сената

10:19 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола записват понижения на фона на несигурния резултат от президентските избори в САЩ. Демократът Джо Байдън се приближава до влизане в Белия дом, но републиканците изглежда ще запазят контрола си в Сената, намалявайки шансовете за нов пакет от икономически стимули срещу COVID-19, съобщава CNBC.

Сортът Брент поевтинява с 1,48% до 40,62 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол понижават цената си с 1,61% до 38,52 долара за барел.*

Байдън прогнозира победа на изборите над президента Доналд Тръмп след ключови победи в Мичиган и Уисконсин, докато републиканският президент се опита да компенсира намаляващите шансове за преизбиране със съдебни дела и искания за преброяване.

„Следващите няколко седмици могат да бъдат доста бурни с надвиснали съдебни оспорвания и повторни преброявания“, коментират анализатори в RBC Capital Markets.

Последните данни от преброяването на гласовете показват, че републиканците изглежда ще запазят контрола в Сената, докато демократите ще имат мнозинство в Камарата на представителите. Разединеният Конгрес вероятно би попречил на Байдън да изпълни основни приоритети в програмата си като борбата с изменението на климата или разхлабване на санкциите срещу производителя на петрол Иран.

„За радост на петролните пазари изглежда, че скоро няма да има спогодба с Иран“, коментира Стивън Инес от Axi.

При победа на Байдън анализаторите на RBC очакват Иран да се върне обратно на пазара, като изнася по 1 млн. барела на ден през втората половина на 2021 г. Анализаторите на S&P Global Platts обаче не очакват такова възстановяване на иранския износ преди 2022 г., независимо от това дали президент е Тръмп, или Байдън.

В същото време отслабващото търсене в Европа продължава да тежи върху настроенията, след като пътищата във Франция, Италия и Испания останаха празни, коментират от ANZ Research.

„Това вероятно ще окаже натиск върху ОПЕК + да забави планираното увеличение на производството през януари“.

„Волатилността в цената на петрола ще се запази поради чувствителността му към щатския долар. А щатският долар ще остане нестабилен поне през следващите няколко дни поради неясния резултат от изборите в САЩ“, заяви Вивек Дар, анализатор в Commonwealth Bank.

* Информацията е актуална към 09:38 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още