IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните пазари оставиха зад гърба най-лошия си ден от 1991 г.

Цената на Брент се понижи с 10,91 долара до 34,36 долара за барел, докато фючърсите върху WTI поевтиняха с 24,59% до 31,13 долара за барел

23:11 | 09.03.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните цени потънаха с 24% в най-лошия си ден от 1991 г. насам, достигайки многогодишно дъно след провала на сделката за допълнителни съкращение на добива в пределите на ОПЕК+, което в крайна сметка доведе до започването на ценова война, съобщава CNBC.

Разпродажбата на суров петрол започна пще миналата седмица, когато страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не успяха да постигнат сделка със своите съюзници, ръководена от Русия, за съкращения на производството. Това от своя страна накара Саудитска Арабия да намали цените на петрола, тъй като увеличава производството 

Страховете от бързо разпространяващия се коронавирус и неговото въздействие върху световната икономика, както и колапсът на петролните пазари, са изтрили над 5 трлн. долара от пазарната стойност на компаниите от S&P 500 през последните седмици, посочва Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI в международният бенчмарк Брент регистрираха най-слабия си ден на търговия от 1991 г.

Цената на WTI се понижи с 24,59%, или с 10,15 долара, достигайки 31,13 долара за барел. Това е втората най-слаба еднодневна търговия на WTI историята. В същото време Брент поевтиня с 10,91 долара, или с 24,1%, до 34,36 долара за барел.

По-рано днес стана ясно, че руската държавна петролна компания „Роснефт“ планира да увеличи производството си на петрол веднага щом приключи действието на настоящата сделка в рамките на ОПЕК+. Това посочва запознат с плановете на нефтения гигант пред Bloomberg.

В събота Саудитска Арабия обяви големи отстъпки от официалните си продажни цени за април, а според съобщенията Рияд се готви да увеличи производството си над бариерата от 10 млн. барела на ден, споделят Ройтерс. В момента кралството изпомпва 9,7 млн. барела на ден, като може да увеличи тези стойности до 12,5 млн. барела на ден.

„Вярваме, че ценовата война при петролните пазари между ОПЕК и Русия недвусмислено започна този уикенд, когато Саудитска Арабия агресивно намали относителната цена, по която продава суровината си, с най-много за поне 20 години“, споделя анализатор на Goldman Sachs в бележка за клиентите в неделя.

Goldman намали прогнозата си за второто и третото тримесечие за цената на Брент до 30 долара за барел и заяви, че цените могат да потънат в диапазона между 20 и 30 долара за барел.

Понижението на цените от страна на Саудитска Арабия беше предшествано от прекъсване на преговорите във Виена през миналата седмица. В четвъртък ОПЕК препоръча допълнителни съкращения на производство от 1,5 млн. барела на ден, като се започне през април и продължи до края на годината. Но съюзникът по ОПЕК Русия отхвърли допълнителните съкращения в петъчната среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
защо да е лош ... деня беше повече от перфектен, нека да падат още и нека губят пари !!! за нас е по добре цената да е ниска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Тотално невярно твърдение!!!!Експорта на Русия на горива и енерго-продукти е 63 % от целият експорт. В това число нефтът заема 26%, а натиралният газ 12%. Отделен е въпросът за себестойността на добиваният нефт и печалбата му. В Русия себестойността е между 2 и 20 долара за барел( в зависимост от района), така че драсканците ти нямат връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
По принцип си прав, но на практика не. Официалният курс е 67 за долар и 76 за евро. Ако пожелаеш да купиш, курса е 78 за долар и 86 за евро. Така че всеки пресмята по който курс му е изгоден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Събудих се. Отворих широко прозорците. Плътни облаци, но Слънцето прозираше през тях, като малко светло петно. Слънцето е изгряло !!! Благодарим ти Масква, че си толкова благородна великодушна! Ти ни пусна Слънцето, хиляди благодарности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да, красота, от 75% от износа вече печалбата е 0.А рублата стана 2 стотинки.Минималната заплата вече е 290 лв, а средната към 900.Щом ви харесва тая красота, още по-красиво да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Красота:https://***.youtube.com/watch?v=ULTNwfHxTFAОпек+ Неожиданный ход Кремля: как Москва упокаивает нефтедоллар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Криза няма, това му е реалната цена, до сега изкуствено държаха цените високи, че да си вържат бюджетите, плановата икономика, остана в едни други времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Аспарухчо, какъв ден са "оставили"-ясно. Ти се огледай, какво Време са приветствали, само, и в какви месеци, ще я караме отсега, та чак до края (и) на тази Криза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още