IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени завършват месеца с ръстове*

Фючърсите върху сорта Брент се отправят към пето, а тези върху WTI към четвърто, поредно месечно повишение

09:20 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в понеделник, като фючърсите върху сорта Брент се отправят към пето, а тези върху WTI към четвърто, поредно месечно повишение, въпреки че търсенето изпитва затруднения със завръщането до нивата си преди COVID-19 на фона на добре снабдения пазар, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,59%, или 0,27 долара, до ниво от 46,08 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 43,12 долара за барел, което е повишение от 0,15 долара, или 0,33%.

Петролните пазари до голяма степен се измъкнаха от въздействието на урагана Лора в петък, тъй като енергийните компании продължиха усилията си за възстановяване на операциите в офшорните платформи и рафинериите на брега на Мексиканския залив, затворени преди бурята.

Слабият щатски долар също подкрепи леко цените на петрола, въпреки че търсенето на гориво изпитва трудности  да се възстанови на фона на пандемията от коронавирус, а доставките остават големи, казват анализаторите.

„Вярваме, че въздействието на по-евтиния долар върху покупките на суров петрол ще бъде минимално, независимо от малко по-благоприятните цени на суровината“, заяви Майк Тран от RBC Capital.

„Връзката между търсенето и гъвкавостта на цените е притъпена в настоящата среда, тъй като петролът вече е евтин и лесно достъпен и в момента има недостиг на купувачи“, добави той.

Китайският внос на суров петрол през септември трябва да спадне за първи път от пет месеца насам, докато рекордни обеми суровина, закупени от Поднебесната империя по-рано, се съхраняват в и извън най-големия вносител в света, показаха данни на Refinitiv и Vortexa.

Отразявайки опасенията за нарастващите доставки и бавното възстановяване на световната икономика, хедж фондовете и мениджърите на пари намаляват инвестициите си в суров петрол в САЩ до най-ниското им ниво от близо четири месеца, показват данните от петък.

По-високите цени на петрола и газта също насърчават американските производители да възобновят сондажите, като броят на нефтените и газовите платформи в страната се е увеличил с три до 254 през август, според данни на компанията за енергийни услуги Baker Hughes Co.

Отделно Saudi Aramco, държавната петролна компания на Саудитска Арабия, e открила две нови петролни и газови находища в северните райони на страната, заяви министърът на енергетиката на кралството в неделя, цитиран от държавната информационна агенция SPA.

В петък цената на златото бележи ръст от 0,14% до ниво от 1977,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още