IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени продължават спада си заради делта варианта*

Анализаторите и петролните трейдъри все още оценяват мащаба на въздействието на новите огнища на коронавирус върху движението на цените

10:04 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отново поевтинява на фона на глобалните опасения от разпространението на делта варианта на коронавируса, които взеха връх над очакванията за нов спад на петролните запаси в САЩ, съобщава Ройтерс.

Европейският сорт Брент отчита спад в стойността от 0,08% до 72,35 долара за барел.

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate поевтинява с 0,30 на сто до 70,35 долара за барел. Цената на сорта Mars се понижава с 1,02% до 68,16 долара за барел.

Средната цена на сортовете в кошницата на ОПЕК също отчита спад от 1,45 на сто до 73,89 долара за барел.

В Китай разпространението на делта варианта на коронавируса от крайбрежието към вътрешността на континенталната част на страната принуждава властите да възстановят някои ограничителни мерки, за да овладеят заразата.

Въпреки последните спадове цента на Брента успя да нарасне от началото на годината с повече от 40% на фона на глобалното икономическо възстановяване и засиленото търсене на петрол и петролни горива.

петрол петрол

„Опитваме се да преценим колко голямо ще бъде забавянето с делта варианта“, посочва Фил Флин, старши анализатор в Price Futures Group.

Инвеститорите гледат с оптимизъм към пазара, след като редица енергийни компании, в това число BP, ConocoPhillips, Diamondback Energy и Continental Resources, представиха силни финансови отчети. 

Очакванията за възстановяване на иранския износ на петрол също притискат цените. Иран и шест големи икономики продължават разговорите относно възстановяването на ядреното споразумение, започнали през април. Все още обаче няма постигнат значителен напредък.

Новият президент на Иран Ебрахим Раиси, който встъпи в длъжност във вторник (3 август), заяви, че ще положи усилия „да премахне потисническите санкции“, наложени от САЩ. „Няма да разчитаме на добрата воля на чужденците за благосъстоянието на нашия народ“, заяви той по време на церемонията.

Отмяната на санкциите зависи от развоя на преговорите между новото иранско ръководство и САЩ за ядрената програма на Иран. След 2018 г. американският президент Доналд Тръмп наложи ред ограничения върху търговията с петрол, тежката индустрия и банковия сектор на ислямската република.

Раиси сменя на поста умерения президент Хасан Рохани, сред чиито постижения се посочва ядреното споразумение между Иран и шест световни сили от 2015 г.

В същото време Американският петролен институт прогнозира спад на петролните запаси на САЩ с 879 хил. барела през седмицата, приключила на 30 юли. Според същите данни запасите от дестилати, в това число и на дизел, спадат със 717 хил. барела, докато тези от бензин се понижават с 5,8 млн. барела.

*Информацията е актуална към 09:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още