IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени отчитат 8-месечен връх, отразявайки оптимизма на вирусния фронт

Брент се търгува при цена от 47,92 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват до 45,05 долара за барел

20:30 | 24.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва до най-високото си ниво от март насам, след като редица фармацевтични компании обявиха висок процент на ефективност на своите експериментални ваксини срещу Covid-19, а оптимизмът сред трейдърите беше допълнително подсилен от стартирания по-рано днес процес по прехвърляне на властта от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп към екипа на победителя от изборите през ноември Джо Байдън, пише за Oilprice Цветана Параскова.

Към 20 ч. българско време цената на международния  бенчмарк Брент нараства с 4,04% до 47,92 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчита ръст от 4,62 на сто до 45,05 долара за барел.

Последният път, в който WTI се търгува при цена от 45 долара за барел, беше преди осем месеца, в началото на март, точно преди Саудитска Арабия и Русия да стартират кратка ценова война, която допринесе за глобалния срив на петролните пазари.

петрол петрол

Трейдърите гледат с оптимизъм към борбата с коронавируса, след като в понеделник AstraZeneca и Университетът в Оксфорд обявиха, че при тяхната ваксина се отчита висока ефективност. Това е третата ваксина този месец, при която тестовете показват добри резултати. По-рано този месец партньорството Pfizer-BioNTech и Moderna също се похвалиха, че изпитванията на техните ваксини показват високи нива на ефективност – от около 95%.

Добрите новини от коронавирусния фронт подкрепят положителния тренд на петролните пазари, давайки надежда сред трейдърите, че скорошното разпространение на ваксината ще помогне на глобалното търсене на петрол да се възстанови по-рано от очакваното. 

След новината, обявена първо от Pfizer, енергийният сектора успя да се върне като един от водещите на борсите, въпреки че остава силно засегнат от пандемията, посочва Джон Харди, анализатор в Saxo Bank.

Д-р Монсеф Слауи, главен научен съветник по програмата за борба с коронавируса на САЩ Operation Warp Speed, заяви, че Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) вероятно ще даде одобрение за разпространение на ваксината в средата на декември.

Междувременно ОПЕК+, която заседава на 30 ноември и 1 декември, разглежда възможностите да забави с поне три месеца от януари постепенното възстановяване на добива с 2 млн. барела дневно.

Но по-малките руски петролни компании все още планират да изпомпват повече суров петрол тази година, въпреки глобалното споразумение, заяви група, представляваща производителите, в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още