IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени не намират единна посока след урагана Лора*

Бурята удари петролните производители в Мексиканския залив по-слабо от очакваното

09:25 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цените на петрола се разминават слабо в петък, след като ураганът Лора удари сърцето на американската нефтена индустрия в Луизиана и Тексас, но по-слабо отколкото се очакваше,  информира CNBC.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,04%, или 0,02 долара, до ниво от 45,11 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 42,99 долара за барел, което е понижение от 0,04 долара, или 0,09%

Ураганът Лора удари Луизиана в четвъртък сутринта с  ветрове от 240 км/ч, като повреди сгради, събори дървета и прекъсна тока на повече от 650 000 души в Луизиана и Тексас, но рафинериите бяха пощадени от големите наводнение, очаквани от производителите.

„Освен ако няма някакви трайни щети върху инфраструктурата за производство на петрол, не би било изненада да видим, че търговията със суровината ще намалее малко след бурята, докато продължава оценката на щетите“, заяви стратегът на AxiCorp Стивън Инес.

Американските производители спряха добива на 1,56 милиона барела на ден, или 83% от производството на Мексиканския залив. В същото време бяха затворени и девет нефтопреработвателни предприятия, които превръщат близо 2,9 милиона барела на ден петрол в гориво и представляват около 15% от преработващата петролна индустрия в САЩ.

Късно в четвъртък пристанището на Хюстън, най-големият център за износ на суров петрол в САЩ, отчитащ пратки от около 600 000 барела на ден, беше в процес на отваряне за търговски корабоплавания.

Очакваше се по-ранното затваряне на пристанищата в Хюстън, Бомонт и Порт Артър да намали капацитета за износ на петрол с близо 1 милион барела на ден, изчислиха от Kpler, позовавайки се на средните данни за последните четири месеца.

От  своя страна Exxon Mobil Corp се готви да рестартира преработката на 369,024 барела на ден в своята рафинерия в Бомонт, Тексас, посочват източници, запознати с операциите на компанията.

В петък цената на златото бележи ръст от 0,92% до ниво от 1950,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още