IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната индустрия в Китай е изправена пред трудна дилема

Въпреки че местното производство е застрашено от по-високи разходи, страната може да внася евтина суровина, с която да запълни стратегическите си резерви

08:52 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историческият ценови крах на петролните пазари представлява неудобна дилема пред петролните компании в Китай: дали да следват пазарните сигнали и да намалят сондажната дейност, или да изпълняват нарежданията на президента Си Дзинпин и да ускорят добива на петрол.

Въпреки че за петролните пазари Китай е най-вече известен с това, че е най-големият вносител на суровината в световен мащаб, страната също така произвежда 3,8 млн. барела на ден, или повече от всяка отделна държава в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с изключение на Саудитска Арабия и Ирак, пише Bloomberg.

Последният път, когато петролът  поевтиня толкова много - през 2016 г., отговорът на Китай беше да намали разходите на старите и скъпи петролни полета, като продукцията се понижи.

Този път това може би не е вариант пред Пекин, след като търговското напрежение със САЩ подтикна Си Дзинпин през 2018 г. да нареди увеличаване на вътрешното проучване и производство, за да защити енергийната сигурност на страната. Колкото по-дълго продължава ценовият срив, толкова по-силно ще се усеща натискът на правителството за енергийно подсигуряване най-вече върху компании като PetroChina Co., Sinopec Corp. и Cnooc Ltd.

„Китайското правителство все още иска да произведе повече петрол, за да повиши степента на енергийна независимост“, посочва Дайва Ип, анализатор в Daiwa Capital Markets Hong Kong Ltd. Според него въпросът дали компаниите ще изпълнят 100% от капиталовия си план през тази година или ще се опитват да отложат, зависи от това колко дълго ще се задържи ниското ценово ниво на пазарите. 

китай китай

Петролните цени изтриха почти половината от стойността си от началото на годината, когато избухването на епидемията от коронавирус отслаби търсенето, а Саудитска Арабия и Русия започнаха ценова война, освобождайки допълнителни количества петрол на пазарите. Американските сондажни компании като Occidental Petroleum Corp. и Diamondback Energy Inc. вече обявиха планове за намаляване на разходите.

Китайските им конкуренти са особено чувствителни към по-ниските цени, тъй като петролните полета в страната са по-стари и се нуждаят от повече работа за поддържане на производството, посочва Парул Чопра, вицепрезидент изследователска дейност в консултантската компания Rystad Energy AS. Цената, която е необходима за пробиване на нови сондажи в Китай, е около 41 долара за барел, в сравнение с 13-те долара за барел за Саудитска Арабия и 11-те долара за Ирак, добавя той.

Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още