IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на петрол се насочват към трайно пренасищане

Променящата се структура на глобалния пазар вероятно ще създаде нови победители и губещи

08:33 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийните пазари предупреждават: светът плува в суров петрол и пренасищането няма да изчезне скоро.

Двойният шок - пандемията от коронавирус и разпадането на партньорството на Русия с Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) - заплашва да наводни пазара с евтин петрол в момент, когато търсенето спада, пише в. Wall Street Journal.

Поглеждайки към баланса между търсенето и предлагането, изглежда, че на пазарите е налице сериозен излишък на петрол. В четвъртък цената на сорта Брент е около 31 долара за барел с доставка през следващия месец, което е с 8 долара по-малко, отколкото струва покупката на барел с доставка през април 2021 г.

Предишният път, когато този показател достигна подобни екстремни величини, е в началото на 2015 г., когато производството на петрол в САЩ скача значително.

„Това е исторически шок за търсенето, който е посрещнат от друг уникален шок“, казва Саад Рахим, главен икономист в Trafigura. „Този вирус влияе пряко върху пътуването и движението по начин, който всъщност не сме виждали досега“, добавя той. 

Глобалните запаси от петрол ще се увеличат с близо 1,4 млрд. барела между март 2020 г. и август 2021 г., смятат анализаторите от Standard Chartered. Този брой барели съдържа достатъчно петрол, с който да се запълнят 88 000 олимпийски басейна, които биха се простирали от Ню Йорк до Сан Франциско, ако бъдат подредени един до друг.

Цените на петрола понесоха нов удар в четвъртък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в сряда 30-дневна забрана за някои пътувания от Европа. Международният бенчмарк Брент поевтиня с 6,7% до 33,37 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI изтриха 6,1% от стойността си, поевтинявайки до 30,98 долара за барел.

И двата показателя са загубили почти половината от стойността си през 2020 г.

Пазарите крещят към ОПЕК да не ги наводнява, казва Хакан Кая от Neuberger Bermann. „Сигналът е силен и ясен за производителите от ОПЕК и САЩ: просто не пускайте допълнителни барели суров петрол - не е необходим“, коментира Кая.

Промяната в ценообразуването на петрола на фючърсните пазари води до едно състояние, което експертите наричат контанго, при което трейдърите могат да купуват евтин петрол от спот пазара и да заключат фючърсни договори на по-висока цена за продажба за по-късна дата. Купувачите и продавачите на петрол използват фючърси, които ги предпазват от ценови колебания, които се случват между подписването на договора и физическото предоставяне на количествата петрол.

петрол петрол

Променящата се структура на петролния пазар вероятно ще създаде нови победители и губещи.

Собствениците на танкери са един възможен бенефициент. Цената за наемането на кораби, използвани за превоз на петрол, се повиши, като тази седмица индексът Baltic Dirty Tanker нарасна с 38%.

Ако разликата между краткосрочните и дългосрочните цени остане толкова голяма, колкото е през тази седмица, компаниите с големи физически търговски операции като Trafigura Group и Vitol Group също могат да спечелят лесни пари.

Глобалният петролен пазар изпитва сериозни затруднения с излишното количество петрол много преди избухването на коронавируса. ОПЕК намали прогнозата си за растеж на търсенето в месечния си доклад тази седмица, за седми път в рамките на 10 месеца.

„Още през декември знаехме, че доставките през тази година ще надхвърлят търсенето“, споделя Марван Юнес, главен инвестиционен директор в хедж фонда Massar Capital Management.

И Саудитска Арабия, и Русия заявиха, че ще отвъртят петролното кранче, когато споразумението за намаляване на производството изтече на 1 април. Инвеститорите казват, че разликата в цените на петрола за различните дати може да продължи да се увеличава, когато последиците от тези решения станат по-очевидни в действителните физически движения на петрола по света, смята Ричард Фулартън, главен инвестиционен директор в Matilda Capital Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още