IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните цени ще останат наши спътници завинаги

Има различни причини за съществуването им, но основната е проблемът със съхранението

13:37 | 29.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Препълнени резeрвоари за съхранение на петрол в Южна Корея. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Препълнени резeрвоари за съхранение на петрол в Южна Корея. Снимка: Bloomberg

Няма много неща, за които трябва да плащате на някого, за да се отървете от тях: коса, гризачи, промишлени отпадъци, даже тийнейджъри, а миналата седмица това се случи и с петрола. На 20 април цената на сорта West Texas Intermediate с доставка през май падна до минус 40,32 долара за барел, ставайки отрицателна за първи път в историята, пише Робин Хардинг за Financial Times. 

Хората са заговорничели, гладували и дори отивали на война, за да си набавят нефт. Но миналата седмица, макар и само за кратко, щяха да ви платят, за да го вземете от ръцете на производителите.

Драматичният спад в цената на суровия петрол показва дълбочината на текущия спад в търсенето и хвърля светлина върху любопитното явление на отрицателните цени.

Те всъщност са доста често срещани - от пазарите на електроенергия до фондовите борси, които плащат за потока от поръчки, за да повишат ликвидността - но те са смущаващи, защото изглежда нарушават естествения ред на нещата. Със сигурност предмет с толкова очевидна цена и полезност като петрола винаги трябва да струва нещо?

Човешките същества са предразположени към когнитивните пристрастия за избягване на загубите, което поставя повече тежест върху загубата, отколкото върху еквивалентната печалба. Следователно не е изненадващо, че изпитваме известен ужас от отрицателни цени. Те предполагат, че активите ви могат да се превърнат в задължения.

Тази неприязън се проявява най-силно в широко разпространения гняв в цяла Европа и Япония спрямо негативните лихвени проценти - най-известната отрицателна цена в света, която вероятно ще се задържи за години напред.

Очевидният въпрос, поставен от отрицателните цени, е защо изобщо търговията се случва, след като цената е по-малка от нула. Защо просто не държите това, което имате? Има най-малко три различни причини.

Първата е проблемът със съхранението, познат на всеки, който разчиства къща за продажба. Роялът може да е красив, но ако няма къде да го поставим, той се превръща от актив в пасив с наближаването на излизането от къщата.

Търговците на петрол в Америка се оказаха в подобна ситуация миналата седмица. Притежаването на барел WTI при изтичане на договора означава физическа доставка в Кушинг, Оклахома. Не можеш да държиш суров нефт на тавана. Така че, ако резервоарите за съхранение на нефт са пълни, имате сериозен проблем.

Подобно нещо се случва и на пазарите на електроенергия. Токът е пословично труден за съхранение, но спирането на въглищна или атомна централа е скъпо и отнема много време. Така че, когато предлагането надвишава търсенето, може да има смисъл да плащате на потребителите.

Тази ситуация става по-обичайна, след като слънчевата и вятърната енергия, които имат минимални експлоатационни разходи и генерират ток стига слънцето да грее и вятърът да духа, се присъединяват към електрическите мрежи. Тя може да настъпи и ако има субсидирани доставчици, които печелят при отрицателна цена, ако субсидията ги компенсира.

Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хехе, всички субсидирани защитници на петролеца направо газ пикaят...Импче, нали помниш, при 15 долара за барел, за година всичко свършва...нет золото, нет валютьи, ничего нет...всичко ще е изядено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
в кучета под наем. сега като отвориха парковете ще са много вървежни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
"да могат да се конкурират с евтините изкопаеми горива - основно природният газ" - изпуснал си думата "руски". Трябва да е - 'основно "руския" природен газ'.Бъди внимателен, няма да ти приведат копейките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 3 години
извън енергията, я кажи в кво да инвестираме.... дай типс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Що за безмислени брътвежи? Търсенето на слуз всъщност РАСТЕ, ако не броим това временно рязко пропадане на - заради спрелите покрай коронавирусът икономики и не само икономики. Данните са публични - погледнете графиките. Според експертите търсенето ще расте поне до 35-а година. Баламските слънчеви и вятърни глупости скоро ще останат без субсидии и изобщо няма да могат да се конкурират с евтините изкопаеми горива - основно природният газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Toranaga
преди 3 години
Коментарите ми харесват повече от статията !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
pioner
преди 3 години
Удобно профеорът само теоретизира в часта която му е удобна. Дори не споменава нищо за това, че цените просто се подчиняват на нежеланието на субектите на пазара да му се подчинят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
крас
преди 3 години
Съпоставяйки кризата от 2008 с тази в момента забелязваме пълното несъответствие между двете. През 2008 ИМАШЕ ПАЗАРИ , НО НЯМАШЕ ЛИКВИДНОСТ. Сега нещата са диаметрално противоположни - НЯМА ПАЗАРИ , НО ИМА СВРЪХ ЛИКВИДНОСТ. ЗАТВАРЯНЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ И ПАЗАРИТЕ КОИТО ТЕ ПРЕДЛАГАТ, води до жестоки последствия на МАЛКИ и ЗАВИСИМИ от външните икономики държавици като нашата. КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ЗАТВАРЯНЕТО НА ВЪНШНИТЕ ПАЗАРИ ВЪРХУ ТЪРГОВСКОТО САЛДО НА БЪЛГАРИЯ Е ЯСНО И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ КОМЕНТАР. Ние не можем да бъдем САМОДОСТАТЪЧНИ като КИТАЙ за да издържим продължително на една подобна на тази ситуация на спрели доставки и суровини. КАКВО ТРАБВА ДА СЕ ПРАВИ Е ВЪПРОС, КОЙТО ЧАКА СВОЯ БЪРЗ ОТГОВОР , защото като прибавим към ВЪНШНИТЕ и ВЪТРЕШНИТЕ фактори наложени с някакви безумни МЕРКИ ЗА БОРБА С КОРОНА ВИРУСА изразяващи се в спиране на ДВИЖЕНИЕТО НА РАБОТНАТА РЪКА по разни КПП -та , ще се озовем в ситуация на такава СТАГНАЦИЯ от която няма да излезем с години. ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛИПСАТА НА РАБОТНА РЪКА И ТО В СЕКТОРИТЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И НИСКО КВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД. ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ ЗА ИКОНОМИКАТА НИ Е, ЧЕ ТЯ НЕ СЪЗДАВА КРАЕН ЗАВЪРШЕН ПРОДУКТ. Ние сме по скоро суровинна база за чужди държави отколкото някаква създаваща КРАЙНИ ПРОДУКТИ ИКОНОМИКА. ГОЛЕМИЯТ НИ ПРОБЛЕМ СА КАДРИТЕ И ТЯХНАТА КВАЛИФИКАЦИИ. Кадрите не се създава от днес за утре. Да не говорим и за едни генетични обременености създаващи проблеми на лицата заемащи несъответстващите на възможносттите им позиции. БЪЛГАРИЯ Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ОГРОМНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ИЗИСКВАЩИ БЪРЗИ И КОМПЕТЕНТНИ РЕШЕНИЯ. МОТАНЕТО И ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ САМО УСЛОЖНЯВАТ , А НЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ. "КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО" - бе казал КОБА. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАГЪРБИ ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО И СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ЕДНА ОГРОМНА ДЪРЖАВНО - БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА, КОЯТО ЕДИНСТВАННО ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИЯТА НА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОВА БЕЗУМНО ПАРТИЙНО СТРОИТЕЛСТВО , СЪЗДАВАЩО КОРУПЦИЯ И ХОЛДИНГОВИ СТРУКТУРИ ПРЕХВЪРЛЯЩИ САМО ЕДНИ ПАРИ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ СЪЗДАВА РЕАЛЕН БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 3 години
така трябва да е, след като почнахме да плащаме зада бачкаме, мисля че е редно поне нещо да ни мятат фор фрии!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още