IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От „Набуко“ може да остане само „западният ръкав“

Очертава се реализация на прагматичния вариант, но класическият още не е махнат от масата, коментира говорител на OMV

10:11 | 26.04.12 г. 1
От „Набуко“ може да остане само „западният ръкав“

В крайна сметка газопроводът „Набуко“, който трябва да ограничи енергийната зависимост на държавите от Европейския съюз от вноса на руско „синьо гориво“, ще се окаже доста по-къс от първоначално планираното, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на австрийската компания OMV Йоханес Фетер.

От заложената дължина от 3 900 километра от района на Каспийско море до Централна и Западна Европа може да остане само относително късият „западен ръкав“ от турско-българската граница до Австрия.

„В момента се очертава реализация на прагматичния вариант“, заяви говорителят на OMV, която е сред членовете на консорциума за изграждането на „Набуко“.

Според експерти едно от основните препятствия за осъществяването на проекта са финансовите вложения, които заплашват да надхвърлят два пъти първоначално планираните 8 млрд. евро. В тази връзка скорошното изявление на унгарския премиер Виктор Орбан, че унгарският енергиен концерн MOL Nirt, който също е участник в проекта, може да излезе от него или сериозно да ограничи участието си в него, само увеличи неяснотата около реализацията.

„Заради липсата на яснота за стойността на дейностите и източниците на суровината се съмняваме в реализирането на проекта „Набуко“ при настоящата структура на организацията и управлението“, се посочва в публикувано изявление на ръководството на MOL Nirt.

На свой ред австрийският министър на икономиката Райнхолд Митерленер смята, че става дума само за отлагане на плановете за използване на „южния коридор“ за доставки на природен газ в Европа, заобикаляйки Русия. Според него много неща ще зависят от това колко големи ще се окажат енергийните нужди на Турция и колко газ ще може да бъде транзитиран от района на Каспийско море през нейна територия.

По думите на Фетер орязаният „западен ръкав“ на „Набуко“ може да се превърне в разклонение на Трансанадолския газопровод (TANAP), който планират да изградят Азърбайджан и Турция. Същевременно обаче „класическият вариант“ на „Набуко“ все още „не е махнат от масата“, а окончателното решение за това трябва да бъде взето до края на годината, добави той.

Проектантите на „Набуко“ възлагаха големи надежди на голямото находище „Шах-Дениз“ в Азърбайджан, но се оказа, че от него могат да бъдат доставяни само 10 млрд. кубически метра газ годишно, докато капацитетът на газопровода е 3 пъти по-голям.

Поради тази причина в Азърбайджан смятат, че газопроводът ще се окаже нерентабилен и оценяват по-силно шансовете на алтернативни проекти с по-малък капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Накрая от Набуко ще остане само историята за една добра идея, която е прекалено скъпа за да си заслужава да бъде реализирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още