IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оправдана ли е рекордната за последните 31 години цена на среброто?

Еднакво опасно е както да купуваме сребро, така и да залагаме срещу него, предупреждават анализатори

13:39 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оправдана ли е рекордната за последните 31 години цена на среброто?

Цената на среброто достигна поредния си връх, повишавайки се до най-високото си ниво за последните 31 години. Котировките се доближиха до 40 долара за тройунция, водени от интереса към метала като евтин еквивалент на защитните свойства на златото от инфлация и очакванията за ръст на търсенето на сребро за индустриални цели.

Анализаторите обаче предупреждават, че цената на среброто е изключително волатилна, което в последните години на няколко пъти доведе до спиращи дъха корекции, пише Ройтерс.

В момента, когато суровините попаднаха под силен натиск в средата на март, среброто пропадна с 5 на сто само в рамките на един ден. Тогава поевтиняването на златото бе ограничено до 2 на сто.

Цената на среброто отбеляза значителен ръст от началото на тежките моменти на финансовата криза от края на 2008 година. Тогава котировките бяха на нива от около 9 долара за тройунция, а днес вече се доближават до 40 долара.

През последните години инвеститорите все по-уверено се насочват към физическото притежаване на благородни метали. Така както и златото, среброто е изключително популярно сред инвеститорите като сигурно място за запазване на стойността на фона на нестабилните пазари на акции и валути.

Притежаваното от най-големите борсово търгувани фондове за сребро количество от метала се е увеличило с 65 на сто от октомври 2008 година насам, а в САЩ търсенето на сребърни монети през първото тримесечие на 2011 година достигна рекордни нива.

Приложение на среброто

В допълнение на това положително на среброто се отразяват и очаквания за увеличение на търсенето му в сферата на индустрията. Приложението на среброто е основно при производството на електронни устройства.

Според анализ на консултантската компания GFMS от миналата седмица търсенето на сребро ще се увеличи с над една трета до 2015 година.

„Без съмнение среброто има както роля на спасителен остров, така и на индустриален метал и поради тази причина цената му върви нагоре. С оглед индустриалната употреба на метала и цялостната картина на предлагането не смятам, че скоро има шанс да се върнем към едноцифрени стойности на котировките“, коментира Саймън Уийкс от Bank of Nova Scotia.

Среброто намира употреба в широк кръг области, като например в производството на системи за пречистване на вода и въздух и дори в производството на чорапи.

Особености на пазара

По-силният ръст в цената на среброто в сравнение с тази на златото се дължи на факта, че пазарът на сребро е далеч по-малък. Липсата на ликвидност означава, че движенията както нагоре, така и надолу могат да бъдат прекомерни – при възходящ тренд те могат да бият златото, но в обратна посока падането на цената е доста по-бързо.

Към момента цените на златото и среброто са в 85-процентна позитивна корелация на база 30-дневно движение, показва анализ, цитиран от Ройтерс.

Голяма част от движенията в цената на златото и среброто са причинени от спекулативни действия, посочва Дейвид Уилямс от Societe Generale. Според него в такава ситуация на позитивен сентимент „е трудно да се каже, че възходящото движение няма да продължи, но в същото време сякаш няма достатъчно причини цената да бъде толкова висока, колкото е в момента.

Перспективите

Експанзионистичната монетарна политика на повечето развити страни, нестабилният долар и рисковете светът отново да се върне в капана на кризата подкрепиха поскъпването на благородните метали през последните години. При всяка промяна на този сентимент би могло да се стигне до отлив на интереса към тях и съответно до спад на цените.

Актуална анкета на Ройтерс показва, че едва по-малко от 10% от анкетираните очакват ръст на златото с повече от 5% през настоящото тримесечие. При такива сравнително негативни прогнози може да се очаква нестабилност в цената на среброто.

С оглед количеството сребро, притежавано от борсово търгуваните фондове, което на практика е свободно за продажба, както и с оглед стабилния добив на сребро, не може да се очаква дефицит на пазара дори и в случай на увеличение на търсенето.

Търсенето на сребро като инвестиция по време на финансовата криза се отплати добре, а възстановяването на икономиката все още не е достатъчно стабилно, за да се пренебрегва рискът от нова криза. Това запазва интереса към благородните метали и може би ще бъде основният фактор, който може да движи цената през следващите месеци.

Коментар на RBS най-ясно очертава неясната ситуация: „когато инвеститорският интерес се отмести от среброто, ще се стигне до опасност от остър спад в цената, но в същото време предупреждаваме, че също толкова голяма е и опасността ако се залага срещу среброто, защото икономиката още не е излязла от кризата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още