IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторите на газови мрежи ще имат нови отговорности с "позеленяването"

Предвижда се газовите мрежи да бъдат инфраструктурата за навлизането на екологичните енергийни източници

11:52 | 10.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ЕК променя фокусът си за природния газ - от пазарна интеграция, конкуренция и сигурност на доставките към устойчиво развитие. Това е записано в доклад, изготвен по поръчка на Европейската комисия (ЕК), публикуван на страницата на ГД "Енергетика". Причината са новите цели, които предвиждат намаляването на емисиите чрез повишаване на енергийната ефективност и добавяне на още възобновяеми енергийни източници към енергийния микс на общността.

На фона на Зелената сделка на ЕС в доклада се анализират възможностите за декарбонизацията на газовия сектор, базирана от разработване на нискоемисионни газове, както и възможните бариери пред развитието на този сегмент.

Според анализа операторите на газовите мрежи вече ще имат много повече роли - не просто на доставчик на суровината и управляващ съоръженията, а ще трябва да имат предвид по-усложненото управление на мрежите и на доставките.

Причината е, че се предвижда газовите мрежи да бъдат инфраструктурата за навлизането на нови "видове" газ, като водород и биогаз.

Операторите например ще трябва да следят за качеството на суровината чрез инсталирането на умни сензори или да изработят методология за изчисление на показателите за качество, както и да разработят правилата за включване на новите производители към мрежата си, така че да няма дискриминация.

Препоръката на авторите на доклада е изработването на планове за развитие на мрежите през следващите пет години, в които да бъдат отчетени тези моменти, включително и чрез обсъждане на публични консултации.

Навлизането на новите видове газ ще изисква и промяна на нормативната уредба в някои страни от ЕС. В самото законодателство на европейско ниво липсват дефиниции за новите видове газ, както и стандарти за сигурност (като например процент на водорода в газовите мрежи) и за производството на суровините.

Като цяло на енергийните пазари новите доставчици навлизат по-трудно, пише в анализа, който се позовава на допълнителни прегледи, извършени от ЕК. В много държави смяната на доставчиците от страна на потребителите не е лесна. На този фон и навлизането на новите видове енергийни източници едва ли може да очаква облекчения.

Според предвижданията потреблението на необработения природен газ (без газа като суровина за индустрията) ще намалява до 2050 г. Средно понижението в периода 2020 - 2025 година ще е в рамките на около 10-12%. До 2030 г. ще има спад от 15% спрямо нивата от 2025 г., сочи още докладът.

Това намаление ще бъде постигнато основно от повишаването на енергийната ефективност (особено на сградите, отоплявани с газ), тенденцията за повишаване на електрификацията и замяната на природния газ с биогорива и водород след 2030 г.

След 2035 г. потреблението на природния газ ще варира именно в зависичост от насоката, която ще поеме ЕС. Едно от предвижданията е залага на широкото навлизане на водорода - 50% от конвенционалния природен газ ще бъдат заменени от беземисионен водород и биогаз. Тогава водородът в газовите мрежи на общността през 2040 г. ще представлява около 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още