IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ обмисля съкращаване на добива на петрол с 20 млн. барела на ден

„Виртуалната конференцията ще бъде най-важният момент за петролния пазар“, каза Джон Килдуф от Capital

19:03 | 09.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:gettyimages</p>

Снимка:gettyimages

Представители на държавите от ОПЕК+ проведоха преговори в четвъртък за рекордни съкращения на добива си с до 20 милиона барела на ден, което се равнява на около 20% от световните доставки, информира Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

„Ние сме оптимисти, че ще се постигне споразумение между саудитите и руснаците в опит да се стабилизират пазарите“, каза американският министър по енергетиката Дан Бройлет преди срещата в четвъртък, цитиран от CNBC. „Мисля, че те лесно могат да се договорят за 10 милиона, може би дори повече и със сигурност повече, ако включите и другите държави, които произвеждат петрол, нации като Канада и Бразилия и други. Лесно, лесно се прави “, добави той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежди за съкращаване на добива, далеч по-големи от което и да било досега в рамките на  ОПЕК +, предполагайки, че енергийният съюз може да сключи сделка за намаляване на производството с между 10 и 15 милиона барела на ден. От своя страна Саудитска Арабия и Русия сигнализираха, че всяко споразумение ще трябва да включва действия от страни извън ОПЕК, като САЩ, Канада и Норвегия.

„ОПЕК+ се опитва да намали значително производството си, за да причини рязък скок в цените“, каза Джон Килдуф от Capital. „Виртуалната конференцията ще бъде най-важният момент за петролния пазар“, добави той.

Министрите на енергетиката на държавите от Г-20 ще свикат извънредно заседание в петък, в което ще участва и министърът на енергетиката на САЩ Дан Бройлет. Срещата ще се проведе „за насърчаване на глобалния диалог и сътрудничество, за да се осигурят стабилни енергийни пазари и да се даде възможност за подсилване на глобалната икономика“, заявиха представители на Г-20.

Що се отнася до американските енергийни компании, Тръмп коментира, че пазарните сили ще надделяват, а в сряда заяви, че производителите „вече са съкратили голяма част от продукцията си“. От своя страна Бройлет заяви, че „спадът на търсенето е довел до намаляване на производството в Съединените щати с около 2 милиона барела на ден“.

Хелима Крофт от RBC заяви, че шансовете „да бъде постигнато широко рамково споразумение за ограничаване на продукцията…са по-големи от всякога“, но отбеляза, че „ситуацията остава изключително нестабилна“ и има доста „подводни камъни“, които могат да доведат до провал на преговорите.

Но дори и да се постигне сделка, мнозина твърдят, че цените ще останат по-ниски за по-дълго заради безпрецедентното понижаване на търсенето.

"Дори ако бъде постигнато споразумение за намаляване на производството, което със сигурност ще даде краткосрочен тласък на цените, ние вярваме, че ентусиазмът в определен момент ще отшуми и реалността на размера на дисбаланса с търсенето в крайна сметка ще удари пазара", каза Бьорнар Тенхауген от Rystad Energy.

На последната среща на ОПЕК в началото на март Саудитска Арабия предложи съкращения от 1,5 милиона барела на ден за борба със спадащото търсене. След като Русия отхвърли това предложение между Рияд и Москва се разрази битка за пазарен дял.

От началото на март прогнозите за петролните пазари се промениха драстично заради разпространението на пандемията и ценовата война. Цените на петрола спаднаха до най-ниското си ниво от близо две десетилетия. Пазарните стойности на сортовете  WTI и Брент се понижиха с над 50% през март, отбелязвайки най-лошия месец в историята си. Първото тримесечие също беше най-лошото в историята на сортовете, като цената на  WTI спадна с 66%, а тази на Брент - с 65%.

На фона на спада, който оказа натиск върху петролните компании на САЩ, президентът Доналд Тръмп се опита да посредничи за сделка между Саудитска Арабия и Русия. На 2-и април Тръмп заяви пред CNBC, че е разговарял с руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и че очаква те да обявят рекордно съкращаване на производството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Oil-Could-Fall-Back-To-20.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още