IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ не може да си позволи да бездейства

Перспективите за търсенето и предлагането на петрол сигнализират, че са необходими допълнителни съкращения в производството през първата половина на 2020 г.

08:30 | 25.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След по-малко от две седмици Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще се срещнат, за да обсъдят следващата фаза от споразумението за съкращаване на производството на петрол и съответно цената на черното злато. Според очаквания ОПЕК+ няма да предприеме промени за следващите 6 месеца по отношение на настоящото споразумение, въпреки че според собствените прогнози на картела има необходимост от по-дълбоки съкращения за балансиране на пазара, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

Перспективите за търсенето и предлагането на петрол сигнализират, че са необходими допълнителни съкращения в производството през първата половина на 2020 г. Вместо това обаче по всяка вероятност ОПЕК+ ще рискува с период на слабост в цените на петрола, който според групата ще бъде краткотраен, ако изобщо се материализира.

Ръстът на производството на петрол в САЩ се забавя. “Има вероятност да видим резки корекции на доставките извън картела през 2020 г., особено от шистовите басейни в САЩ”, посочи генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо по-рано този месец.

Според Лий обаче това не е съвсем правилно, тъй като вторият бум на шистовото производство в САЩ може и да е към края си, което обаче не значи, че прогнозите за предлагането ще бъдат намалени.

Той пояснява, че подобно забавяне в Щатите през 2020 г. е очаквано и вече е взето предвид в прогнозите. Още повече, че размерът на свиването зависи от начина, по който се измерва, както показват графиките по-долу на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Очакваният растеж за следващата година (синята линия) вече настъпи (сивата линия). Прогнозите за нивото на производството през декември 2020 г. са почти идентични с тези за януари, като продукцията в началото на годината се очаква да бъде с почти 800 хил. барела на ден по-висока, което надвишава първоначалните прогнози. Очакванията за нивото на продукцията през следващата година сега са за най-високите му стойности в историята - 13,29 млн. барела на ден. То може да се понижи значително, ако производството започне да се свива рязко, което обаче е малко вероятно да се случи.

Според Баркиндо опасенията за спад на търсенето се охлаждат, като дори се очаква подем, ако САЩ и Китай постигнат търговско споразумение. Влиянието на митата в търговията е част от причните за забавения растеж на глобалното търсене на петрол, но не е цялостната причина.

Американският президент Доналд Тръмп със сигурност има стимул за постигането на споразумение с Китай, така че да си осигури подкрепа на изборите в САЩ през 2020 г. Но Международната агенция по енергетика очаква търсенето на петрол в Китай да се повиши с едва 375 хил. барела на ден през следващата година на фона на спада на потреблението на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това би бил най-слабият ръст на търсенето от финансовата криза от 2008-2009 г. насам.

Възможна търговска сделка може да бъде сключена твърде късно, за да промени картината. На фона на всичко това потреблението в Европа отново се свива, следвайки модела, който беше прекъснат само за кратко след срива в цените през 2014 и 2015 г.

Дори ако глобалното съотношение между търсенето и предлагането да не се развива според надеждите на генералния секретар на ОПЕК, има шанс картела да свие производството инцидентно.

Продължението на текста може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още