IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК намали прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 г.

Перспективите през първото полугодие на 2021 г. също са негативни, счита картелът

16:46 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за ръста на търсенето на "черно злато" тази година, като се позова на по-слабото от очакванията възстановяване в Индия и други азиатски страни, предава CNBC. Картелът предупреди също, че рисковете остават високи и за първото полугодие на следващата година.

Във внимателно следения месечен доклад на организацията, публикуван в понеделник, ОПЕК ревизира към понижение прогнозата си за глобалното търсене на петрол до средно 90,2 млн. барела дневно през 2020 г. Това е свиване с 400 хил. барела дневно спрямо предходния месец и съставлява намаляване с 9,5 млн. барела дневно на годишна база.

Докладът беше публикуван в момент, когато пазарните участници стават все по-притеснени от буксуващото възстановяване на икономиката и намаляващото търсене на гориво след коронавирусната пандемия.

Картелът, обединяващ някои от най-големите производители на петрол в света, в който доминират страни от Близкия изток, съобщи в понеделник, че е ревизирал търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към повишение с около 100 хил. барела дневно заради по-малките от очакванията спадове във всички подрегиони през второто тримесечие.

Но търсенето на петрол беше ревизирано към понижение с 500 хил. барела дневно в региона извън ОИСР заради по-слабото търсене в Азия, особено в Индия.

Гледайки към бъдещето, ОПЕК отбелязва, че негативните последици за търсенето на петрол в Азия се очаква да се запазят и през първите шест месеца на 2021 г.

„Освен това рисковете остават високи, особено що се отнася до развитието на случаите на заразени с COVID-19“ и потенциалните ваксини“, отбелязва картелът в доклада.

„Също така скоростта на възстановяване на икономическата дейност и потенциалният ръст на терсенето на петрол в други азиатски страни, включително Индия, остават несигурни“, допълва той.

В резултат на това ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да расте с 6,6 млрд. барела дневно до средно 96,9 млн. барела дневно догодина. Новата прогноза също е с 400 хил. барела дневно по-малко спрямо предишните очаквания.

Към 16 ч. българско време фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,8% до ниво от 39,51 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 0,99% от стойността си до 36,93 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха с около 40% от началото на годината.

Вял ръст на търсенето на петрол

По повод 6-тата годишнина на картела генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че коронавирусната пандемия е „едно от най-големите глобални предизвикателства през последно време“.

„Отвъд ужасното човешко страдание, което причинява, тя предизвиква една от най-тежките глобални икономически рецесии и забавяне на петролния пазар в историята на ОПЕК“, допълни той.

ОПЕК наред със съюзниците си извън картела, група, известна като ОПЕК+, ще проведе среща на 17 септември, за да обсъди политиката си към петролния добив. Енергийният алианс се договори да намали производството със 7,7 млн. барела дневно до декември.

„Случаите на заразените отново растат, все повече страни въвеждат локални блокади, които засягат регионалния икономически растеж, а броят на безработните не намалява значително“, коментира Томас Варга, старши анализатор в компанията PVM Oil Associates.

„Това води до вял ръст на търсенето на петрол и отразява седмичния доклад от миналата седмица и месечния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ)“, допълва той.

По-рано този месец американската Администрация за енергийна информация понижи перспективите за глобалното търсене през 2021 г. с 500 хил. барела дневно заради прогнозирания по-слаб ръст на потреблението в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още