IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за търсенето отново тласкат цените на петрола рязко надолу*

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, паднаха под 30 долара за барел

21:42 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на петрола намалява с около 7%, тъй като инвеститорите се съмняват, че рекордното съкращаване на добива от ОПЕК+ ще балансира скоро пазарите заради свитото търсене в резултат на пандемията от коронавирус, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 6,96% до 29,53 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязват спад от 7,27% до равнище от 20,78 долара за барел.

Световните производители на „черното злато“ се очаква да намалят общия добив с около 19,5 млн. барела дневно, или близо 20% от световните доставки.

Но ангажиментите, които включват доброволни съкращения, ще се случат постепенно в страни като САЩ и няма да са достатъчни за намаляване на растящото свръхпредлагане в света. Цените на петрола са намалели с над 50% от началото на годината.

„Прогнозите за свиване на търсенето варират от 15 млн. барела до 22 млн. барела дневно през април 2020 г. , а мерките няма да влязат в сила до май, така че е възможно да видим значително пренасищане в краткосрочен план“, коментира Нитеш Шах, директор на отдел „Изследвания“ в базираната в Ню Йорк компания WisdomTree Investments.

Голяма част от ограниченията на добива идват от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – групата е известна като ОПЕК+. Тя се договори през уикенда за съкращаване на добива с 9,7 млн. барела дневно през май и юни. Останалата част от свиването идва от САЩ, Канада и други страни. Тя е резултат от намаляващите цени и трябва да влезе в сила след време.

В резултат на това физическите пазари, където се търгува суровият петрол, като Хюстън и Лондон, показват, че цените няма да се възстановят за известно време, тъй като резервите се пълнят.

Американският добив започва да намалява, съобщи в понеделник министерството на енергетиката, като се очаква производството на шистов петрол да се свие с 200 хил. барела дневно през април, което е рекорд.

Според ръководителя на петролните пазари в компанията Rystad Energy Бьорнар Тонхауген, задействането на международната сделка ще бъде логистично предизвикателство, което ще отнеме поне няколко седмици.

„Намаляването на доставките не означава просто завъртане на кранче или натискане на бутон. Ще се изненадаме, ако до края на май споразумението на ОПЕК+ бъде изпълнено на 50%“, казва той.

Очаква се наличностите да се запълнят бързо, въпреки че някои страни от Г-20 се съгласиха да купуват петрол от националните си резерви.

„Пазарите ще продължат да се борят с огромни наличности, които ще са най-видими на силно прозрачния американски пазар“, коментира Джим Ритербуш, президент на компанията Ritterbusch and Associates.

Според прогнозите запасите от американски суров петрол са се увеличили миналата седмица за 12-а поредна седмица, съобщават анализатори, анкетирани преди публикуването на ежеседмичните данни късно днес и в сряда. През миналата седмица те нараснаха с рекордните 15,2 млн. барела.

Има признаци, че коронавирусната пандемия може да е достигнала връхната си точка в някои части на света. В Китай, откъдето започна пандемията, а сега до голяма степен е овладяна, търсенето изглежда се връща, като публикувани данни показват, че вносът на суров петрол е нараснал с 12 на сто през март на годишна основа.

*Информацията е актуална към 21,30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още