IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за пандемията помрачават борсовото настроение

Анализаторите ще следят пресконференцията след заседанието на ЕЦБ, както и процеса по влизане в длъжност на Джо Байдън

07:53 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Пазарите на акции загубиха скорост, а настроенията на инвеститорите може да се влошат допълнително през тази седмица. Франк Клумп, капиталов стратег в Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), изказва опасенията си по следния начин: „От тактическа, краткосрочна перспектива растат предупредителните сигнали“.

Новината за вероятно затягане на настоящите мерки за ограничаване на пандемията в Германия смущава инвеститорите. Следващата среща на върха за федералните провинции в Германия ще бъде насрочена за вторник, въпреки че трябваше да се проведе едва на 25 януари. Но федералното правителство е все по-загрижено с оглед на слабо падащия брой заразени и разпространението на инфекциозните вирусни мутации. Ето защо сега се чуват призиви за вечерен час, задължение за работа от дома и ограничаване на местния обществен транспорт.

Това понижи Dax с почти един и половина процента в петък и доведе до седмичен минус от почти два процента. Dax се отдалечи от рекорда си от 14 132 пункта, достигнат на 8 януари.

Според изчисленията на LBBW блокиране до средата на февруари ще засили спада на частното потребление до такава степен, че при успешни ваксинации нивото отпреди кризата няма да бъде достигнато до края на 2022 г. дори ако икономиката се възстанови от второто тримесечие натам. Ето защо инвеститорите ще обърнат голямо внимание на новините за срещата на върха. Възраждането на пандемията в Китай също вероятно ще тежи на пазарите през тази седмица.

Как ще протече инаугурацията на Байдън?

В сряда акцентът ще бъде върху САЩ, където Джо Байдън ще положи клетва като 46-и президент на страната пред Капитолия. Всъщност това не би било важно за пазарите събитие при нормални обстоятелства. Но щурмът от фанатични поддръжници на Тръмп на Капитолия на 6 януари оставя инвеститорите несигурни относно встъпването в длъжност.

Вашингтон засилва мерките за сигурност, трябва да бъдат разположени до 15 хил. войници. И в много други градове на САЩ има опасения, че сцени, подобни на щурма на Капитолия, могат да се повторят. Пазарите пренебрегнаха първата атака срещу парламента и скоро след това поставиха нови рекордни стойности. Но евентуални нови сцени, които карат мнозина да се опасяват от възможността за гражданска война в САЩ, вероятно няма да освободят пазарите толкова лесно.

Икономисти като Сайръс де ла Рубия от HSH Commercial Bank формулират опасенията си предпазливо: Страхът от нови огнища на насилие е една от „политическите несигурности“. Управителят на активи Western Asset Management гледа на атаката на Капитолия като на „решаващо събитие с големи последици“. За инвеститорите това означава: „Рисковете си остават вездесъщи“.

Инвеститорите също така ще следят пазара на американски държавни облигации. Наскоро там се стигна до срив на курсовете. За сметка на това доходността по десетгодишните държавни облигации се повиши през миналата седмица до 1,19% - най-високото ниво от февруари. Причините са опасенията от нарастваща инфлация на фона на по-големите програми за икономически стимули, планирани от администрацията на Байдън.

Освен това американските централни банкери започнаха да намекват за прекратяване на покупките на облигации. Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви, че е рано за тези дискусии. В BayernLB обаче са убедени, че това няма да прекрати спекулациите. Доходността по десетгодишните американски облигации отново спадна леко, но все още е над границата от един процент.

Надежди за подкрепа от страна на ЕЦБ

Имайки това предвид, инвеститорите тази седмица ще насочат погледа си и към Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще заседава в четвъртък. Инвеститори като фондовата компания DWS очакват поне някаква подкрепа. ЕЦБ ще „избягва всякакви признаци, които биха могли да се тълкуват като ограничителни“, казва Улрике Кастенс, икономист по европейските теми в DWS.

ЕЦБ няма да обяви ново облекчаване на паричната политика. Едва през декември централните банкери, водени от Кристин Лагард, увеличиха своята паричнополитическа подкрепа и, наред с други неща, увеличиха програмата си за закупуване на облигации с 500 млрд. евро до 1,85 трлн. евро.

Инвеститорите ще разберат едва в края на януари как подновените последици от блокирането ще се отразят на европейските компании. Тогава набира сили сезонът на отчетите в Европа. Клумп от LBBW се опасява: „Привидно безкрайната короназима също може да остави своя отпечатък в отчетите на компаниите“.

Сред големите европейски компании данни през тази седмица ще представят швейцарският производител на шоколадови изделия Lindt & Sprüngli и нидерландският производител на чипове ASML.

В САЩ обаче сезонът вече е в разгара си. През тази седмица се задават данни от големите банки Goldman Sachs, Morgan Stanley и Bank of America. Фокусът е и върху данните от печелившата в кризата Netflix, както и тези на производителя на потребителски стоки Procter & Gamble и производителя на чипове Intel.

Какво ще следим конкретно

Понеделник: Икономиката в Китай успя да задържи високия темп на растеж от третото тримесечие и през четвъртото, когато брутният вътрешен продукт нарасна с около 2,7% в сравнение с предходното тримесечие и с 4,9% в сравнение с предходната година. За това индикират данните за промишленото производство, продажбите на дребно, инвестициите и външната търговия. От Deka bank очакват тримесечният темп на промяна в БВП отново да е 2,7%, а годишният темп на промяна да се е увеличил до 6,3%. За 2020 г. като цяло растежът трябва да бъде 2,0%.

Неотдавнашното увеличение на броя на заразените в Европа и САЩ пък ще гарантира, че търсенето на защитно оборудване и компютри ще остане високо и през първото тримесечие. kitai kitai

Четвъртък: След обширните мерки, които ЕЦБ предприе през декември, на това заседание не се очаква ново напасване на паричната политика. На пресконференцията обаче ще се следи за това от какво ще се влияят бъдещите действия на банката. В навечерието на заседанието някои членове на Съвета дадоха да се разбере, че
макроикономическите прогнози от декември 2000 г. все още са валидни въпреки увеличения брой на заразените и новите блокади, но са заредени с голяма несигурност. 

Ето защо ЕЦБ вероятно ще повтори намерението си да подкрепи икономическото възстановяване за достатъчно дълъг период от време с благоприятни условия за финансиране, но не и да се ангажира твърде много по отношение на необходимите инструменти.

Петък: Европейската икономика също ще зависи в началото на годината от хода на пандемията на коронавируса. В страните от еврозоната продължават да съществуват множество мерки за блокиране, които редовно се коригират. Натоварванията ще се проточат през първото тримесечие на 2021 година. Икономическото влошаване в еврозоната обаче е много по-слабо изразено, отколкото през първата половина на 2020 г. Това се очаква да бъде отразено и в индексите на мениджърите по закупуване през януари.  Evro Evro

Силната индустрия се превърна във важен стълб за европейската икономика като цяло. Ето защо сигнал за растеж може да се очаква и за подиндекса за индустрията. Но това не се отнася за изпитващите затруднения доставчици на услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още