IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за икономическия растеж охладиха петролните пазари*

От канадската инвестиционна банка RBC Capital Markets смятат, че ОПЕК ще удължи споразумението за ограничаване на доставките до края на 2019 г.

08:45 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха до под най-високите си стойности за тази година, достигнати при предишната сесия, тъй като загрижеността за икономическия растеж се отрази на настроенията, съобщава Ройтерс. По този начин петъчната търговия слага пауза на тримесечния възходящ тренд при „черното злато“, което получи подкрепа от намаляването на доставките от страна на ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,12% до 59,91 долара за барел, докато само ден по-рано се търгуваха за 60,39 долара за барел – най-високата им стойност за 2019 г. Понижението при сорта Брент е по-скромно – с 0,03% до 67,84 долара за барел. Брент достигна четиримесечен връх на ниво от 68,69 долара за барел в предишната сесия.

„Глобалният икономически растеж остава проблем“, коментира Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска компания Trifecta.

Икономическият растеж се забави в Азия, Европа и Северна Америка, което се очаква да се отрази в потреблението на горива.

Цените на петрола през тази година бяха подкрепени от ограниченията в доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави извън картела, включително Русия.

„Тъй като Саудитска Арабия не показва признаци на колебание под натиска на САЩ, ОПЕК вероятно ще удължи споразумението за ограничаване на предлагането до края на 2019 г., когато организацията се събере във Виена през юни“, смятат от канадската инвестиционна банка RBC Capital Markets.

От началото на годината стимулиращ фактор за цените на петрола са и санкциите на САЩ срещу Венецуела и Иран.

Износът на суров петрол от Иран достигна през март средно ниво от малко над 1 млн. барела на ден. За сравнение, през март износът от близкоизточната страна беше по-голям – 1,3 млн. барела на ден. Преди американските санкции да влязат в сила през април миналата година Иран изнасяше 2,5 млн. барела петрол на ден.

Производството на венецуелски петрол също намалява в условията на санкции от САЩ и политическа и икономическа криза, потъвайки от над 3 млн. барела на ден в началото на века до не повече от 1 млн. барела в момента.

По-нататъшно повишение на цените на петрола в момента се оказва ограничено заради увеличаването на американското производство от началото на 2018 г. с над 2 млн. барела на ден до рекордните 12,1 млн. барела на ден. Това направи САЩ най-големият производител на петрол в света, изпреварвайки Русия и Саудитска Арабия.

Растящото производство в САЩ доведе до увеличаване на износа, който се е удвоил през изминалата година до над 3 млн. барела на ден.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчисли, че САЩ ще станат нетен износител на суров петрол до 2021 г.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,17% до 1309,50 долара за тройунция. Останалите ценни метали отчитат слаби повишения в цените си в сутрешната търговия в петък.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,05% до 96,30 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,03% до 110,79 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,07% спрямо американския до 0,7107 долара.

* Информацията е актуална към 8:01 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още