IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за намаляване на добива в САЩ оскъпяват петрола*

Все още съществуват и надеждите за сътрудничество межди Русия и ОПЕК въпреки оформилата се ценова война

09:26 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават за втори пореден ден в сряда след срива в понеделник, причинен от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Днес все повече търговци на суровината започват да изразяват надежди, че американските производители ще намалят добива си, информира Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 49 цента, или 1,32%, до ниво от 37,71 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 34,64 долара за барел, което е повишение с 28 цента или 0,81%.

„Очакванията, че американските производители ще обмислят намаляване на продукцията, помогнаха за подобряване на пазарните настроения“, заяви Сатору Йошида, анализатор в Rakuten Securities.

Във вторник Occidental Petroleum се присъедини към нарастващия списък с производители на петрол в Северна Америка, които намаляват разходите и сондажите си, след като цените на суровината спаднаха до най-ниските си нива за последните повече от три години.

Пазарите на петрол и акции отчетоха известно възстановяване във вторник, подкрепени от признаците за координирани действия от най-големите световни икономики за справяне с икономическото въздействие от коронавирусната епидемия.

„Не се очаква възстановяването на суровия петрол да продължи дълго, като Саудитска Арабия и Русия могат да се надпреварват кой ще увеличи добива си повече, започвайки битка за пазарен дял“, казаха анализатори на ANZ в бележка.

Саудитска Арабия заяви във вторник, че ще увеличи доставките си на петрол до рекордно високи стойности през април, отхвърляйки предложенията на Русия за нови преговори и повишавайки залозите за ответен удар от страна на Москва .

Сблъсъкът на двата петролни титана предизвика 25-процентов спад в цените на суровия петрол в понеделник.

Руският енергиен министър Александър Новак все пак заяви във вторник, че не изключва съвместни мерки с ОПЕК за стабилизиране на пазара, като добави, че следващата среща на ОПЕК+ е била планирана за периода между май и юни. Но министърът на енергетиката на Саудитска Арабия каза пред Ройтерс, че не вижда необходимост от срещата, ако няма споразумение за мерки за справяне с въздействието на коронавируса върху търсенето и цените на петрола.

„Ако понижаващите се цени на петрола принудят американските производители  да намалят производството до юни, има вероятност ОПЕК+ да се върне към идеята за споразумение за съкращаване на добива“, заяви Йошида.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,36% до ниво от 1666,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още