IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Occidental обмисля продажба на активи в Близкия изток

Американската петролна компания притежава дялове в различни енергийни проекти в Оман, ОАЕ и Катар

12:42 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската петролна компания Occidental Petroleum Corp. преглежда опциите за своите активи в Близкия Изток, търсейки начини да намали дългове си, които продължават да се увеличават през тази година на фона на ценовия крах на петролните пазари,  съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници.

Базираната в Хюстън Occidental обмисля да намали дела си в находищата на петрол и природен газ в Оман. Активите на дружеството в султаната от Персийския залив могат да бъдат оценени на повече от 1 млрд. долара, споделят източниците. 

Компанията също е готова да се раздели и с други свои активи от страни в региона, макар че все още няма официална информация. Извън Оман Occidental присъства още в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар.

Дружеството беше обременено с около 40 млрд. долара дълг след закупуването на Anadarko Petroleum Corp. миналата година. Occidental претърпя цялостна трансформация от стабилен, диверсифициран енергиен производител към компания за сондажни услуги, ориентирана към шистовия добив, като в същото време акциите ѝ поевтиняха с над 40% от началото на годината.

Спадът в търсенето на енергия влоши финансовото положение на Occidental, което накара компанията да намали през май тримесечния дивидент до най-ниското му ниво от десетилетия.

Провалени оферти

Компанията оперира в Оман повече от 30 години, според своя уебсайт. Дружеството развива дейност в полетата Сафа и Мухаизна.

Occidental държи 40% дял в проекта Al Hosn на държавната компания на ОАЕ National Abu Dhabi National Oil C., както и 24,5% в Северното поле на Катар. Освен това притежава дял в Dolphin Energy Ltd., която преработва газ в Катар и го транспортира по тръбопровод до ОАЕ.

Не са взети окончателни решения и не е сигурно, че течащите дискусии ще доведат до продажба на активи, споделят източниците. От Occidental отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още