IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение в Близкия изток оскъпява отново петрола*

Бавните ваксинации в Европа и очакванията за допълнителни доставки на петрол от Иран през следващите месеци ограничават ръста на цените

09:02 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават, след като данните от Китай показаха ускоряване на вноса във втория по големина потребител на петрол в света. Върху цените се отрази и напрежението в Близкия изток, където йеменските хути изстреляха ракети по саудитски петролни обекти, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,27% до 63,45 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,25% до 59,85 долара за барел.*

Износът на Китай нарасна със силни темпове през март - поредният знак за икономическото възстановяване на страната, тъй като глобалното търсене се увеличава на фона на напредъка във ваксинациите срещу COVID-19 в световен мащаб. Повишението при вноса е с най-бързия темп от четири години.

Вносът на суров петрол в Китай също нарасна с 21% през март, но спрямо ниската база за сравнение година по-рано, като рафинериите заработиха на по-бързи обороти на фона на силното търсене на гориво, когато ситуацията с коронавируса се подобри.

„Данните показват вътрешно съживяване, което може да бъде добра новина за търсенето на горива“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег в Axi.

В подкрепа на цените също се очаква запасите на суров петрол в САЩ да се свият за трета поредна седмица, докато запасите на дестилати и бензин вероятно са нараснали, показа предварителната анкета на Ройтерс.

В същото време добивът на петрол в САЩ се очаква да се увеличи за трети пореден месец, като се покачи с около 13 хил. барела на ден през май до 7,61 милиона барела, съобщи Американската администрация за енергийна информация.

Върху цената на петрола оказа влияние и съобщението на подкрепяните от Иран хути за изстреляни 17 безпилотни и две балистични ракети по цели в Саудитска Арабия, включително съоръженията на Saudi Aramcoв Джубайл и Джеда. Все още Рияд не е потвърдил удара.

Според анализатори бавните ваксинации в Европа и очакванията за допълнителни доставки на петрол от Иран през следващите месеци ограничават ръста на цените.

„Цените на суровината са на пауза, като някои напреднали икономики продължават да правят крачки към стадния имунитет, докато други все още се затрудняват да спрат разпространението на вируса“, ​​казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

*Информацията е актуална към 08:25 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още