IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ръст на щатските запаси тласна надолу цените на петрола*

Според Администрацията за енергийна информация САЩ са напът да станат нетен износител за пръв път в историята си през 2020 г.

09:47 | 11.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола спадат в сряда, след като данни от индустрията показаха нарастване на суровинните запаси в Съединените щати. Инвеститорите очакват и новини за това дали САЩ ще наложат нови мита върху китайски вносни стоки в неделя, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 40 цента, или 0,62%, до ниво от 63,94 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигат 58,92 долара за барел, което е понижение от 32 цента, или 0,54%.

Американските суровинни запаси са отчели изненадващ ръст през последната седмица, показват данни на Американския петролен институт.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 1,4 милиона барела през седмицата до 6 декември и вече възлизат на 447 милиона барела. Анализаторите очакваха спад от 2,8 милиона барела.

Седмичният доклад за нивото на суровинните запаси на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) в САЩ ще бъде публикувана в 17:30 ч. българско време в сряда.

Търговското напрежение между САЩ и Китай продължава да помрачава перспективите пред глобалното търсене, а крайният срок за влизането в сила на следващия кръг от американски мита върху китайски вносни стоки наближава.

„Тъй като се очаква пазарът да изпита свръхпредлагане през следващата година заради постоянно нарастващото производство, допълнителни мита ще ограничат търсенето и цените“, заяви Тони Нюман, директор на отдела за рисков мениджмънт в Mitsubishi.

„Забавянето на ръста на търсенето до голяма степен е причинено от търговската война. Ако митата влязат в сила, отново ще има мечи настроения“ - добави той.

САЩ е на път да стане нетен износител на суров петрол и горива за първи път в историята си през 2020 г.,  сочат данни на AЕИ. Причината е рекордното производството, което драстично намали зависимостта на страната от чуждестранен петрол.

От друга страна, добивът на суров петрол във Венецуела през ноември се е повишил с над 20% на месечна база.

Инвеститорите насочват вниманието си и към други значими за бъдещото развитие на търговията събития през тази седмица, включително британските парламентарни избори в четвъртък и заседанията на Фед и Европейската централна банка.

Цената на златото бележи спад от 0,02% до ниво от 1467,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
После защо са санкциите срещу Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още