IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови находища и рекорден добив стимулират отчетите на Total и Equinor

И двете компании са успели да компенсират поевтиняването на природния газ

16:26 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Заработването на нови петролни находища и рекордно производство стоят в основата на по-добрите от очакваното резултати на две от водещите европейски енергийни компании - Total и Equinor.

Печалбата на френския производител за четвъртото тримесечие се оказа по-голяма и от най-високите оценки на фона на рекордно производство, което успя да компенсира поевтиняването на природния газ и протестите във френските рафинерии.

В същото време норвежкият гигант отчете по-малък от очакваното спад в основната оперативна печалба за тримесечието благодарение на откриването на нови петролни полета, които също успяха да компенсират ефектите от слабия газов пазар в Европа.

Total очаква ръст на производството с 2-4% през 2020 г.

За Total започването на нови проекти и ускоряването на добива от вече съществуващи доведоха до 8-процентно увеличение на производството на въглеводороди, както и на продажбата на втечнен природен газ. Това спомогна за коригиране на ефектите от меката зима и забавения икономически растеж върху търсенето на газ и химикали, подкрепяйки плановете на френската компания за увеличаване на дивидента и обратно изкупуване на акции, съобщава Bloomberg.

За сметка на това много от конкурентите на Total отчетоха по-ниски печалби. Миналата седмица Royal Dutch Shell Plc обяви, че забавя темпа на обратно изкупуване на акции заради влошените макроикономически условия, а от Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp. не можаха да отговорят на очакванията. BP Plc беше единственият друг голям петролен играч, който предложи на инвеститорите приятна изненада с лек ръст на дивидента.

„Тotal не е имунизирана срещу трудностите в сектора и има сходна експозиция“ като своите конкуренти, посочва анализаторът на RBC Capital Markets Бираж Боркхатариа.

За момента Total изглежда се справя с предизвикателството пред индустрията за баланс между желанията на инвеститорите за печалби, нуждата от големи инвестиции за поддържане на производството и натиска от правителства и граждани за борба със замърсяването.

Коригираната нетна печалба на компанията е 3,17 млрд. долара през четвъртото тримесечие – слаба промяна спрямо година по-рано, става ясно още от отчета на компанията. Производството на петрол и газ възлиза на 3,1 млн. барела петролен еквивалент на ден, което е повече от 2,88 млн. барела на ден за същия период на миналата година. Очакванията са за ръст на производството от 2 до 4 процента през тази година.

Дивидентът за последните три месеца на 2019 г. се увеличава до 68 евроцента на акция – в съответствие с представеният през септември план на компанията за увеличение на изплащанията с 5-6 процента.

Акциите на Total поскъпват с 1,1% минути преди 15 ч. Българско време.

Коригираната печалба преди лихвите и данъците на Equinor спада, но с по-малко от очакваното

Equinor също очаква ръст на производството на петрол и газ тази година със 7%, стимулирано от началото на добива от находището „Йохан Свердруп“ в Северно море, посочва Ройтерс.

Коригираната печалба на компанията преди лихвите и данъците спада до 3,55 млрд. долара през четвъртото тримесечие от 4,39 млрд. долара за същия период на 2018 г. Това обаче е повече от очакванията в допитване на компанията за 3,37 млд. долара.

„Фаза едно на „Йохан Свердруп“ ще допринесе за силен ръст на (добива от – бел. ред.) норвежкия континентален шелф“, посочва главният изпълнителен директор на компанията Елдар Сетре.

Производството на петрол в Норвегия се очаква да нарасне с 43% за периода от 2019 г. до 2024 г., като голяма част от ръста ще дойде именно от„Йохан Свердруп“, показват прогнозни данни на норвежката петролна дирекция от януари.

Дивидентът за акционери нарасна до 0,27 цента за акция през последното тримесечие на миналата година от 0,26 цента през третото, което отговаря на прогнозите на анализатори.

Акциите на Equinor се търгуват с повишение от 3,27% минути преди 15 ч. Българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още