IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неудържимото поскъпване на среброто през 2010 година

Търсенето вдигна цената на метала със 74% през 2010 и го направи втората най-печеливша борсово търгувана стока след паладия

08:24 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Неудържимото поскъпване на среброто през 2010 година

С наближаването на края на 2010 все по-сигурно може да се каже, че борсово търгуваните стоки станаха едни от най-печелившите залози. Предпазливите прогнози за възстановяването на световната икономика в началото на годината постепенно отстъпиха място на силен оптимизъм, особено след като Федералният резерв на САЩ реши да инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система.

В резултат на това цените на медта, калая, златото, памука и каучука достигнаха исторически нива през 2010 година. Междувременно цената на захарта скочи до най-високото си ниво за последните 30 години, а кафето и паладият се търгуваха при рекордни за последните 13 и 10 години съответно ценови нива.

Това, което прави най-силно впечатление обаче, е неудържимото поскъпване на среброто, задвижвано от силния интерес от страна на инвеститорите, пише Wall Street Journal.

През последните четири месеца цената на метала се повиши рязко с 51% и направи серия от рекордни за последните 30 години нива (без да се отчете инфлацията). В края на миналата седмица среброто скочи до 29,31 долара за тройунция спрямо 16,822 долара за тройунция в началото на 2010 г.

Сред четирите основни ценни метала – злато, сребро, платина и паладий, среброто се нарежда на второ място със 74% ръст през тази година. Това го прави втората най-силно представила се борсово търгувана стока за тази година, след паладия, който е поскъпнал с 86 на сто.

Златото в същото време е поскъпнало с 26%, а медта – с малко под 28%.

Цените на среброто се покачват заради двойнствената му функция на ценен и индустриален метал. Това обяснява поскъпването му въпреки свръхпредлагането и съмнителното възстановяване на промишленото търсене в световен мащаб.

Според много анализатори тези фактори трябваше да ограничат ръста в цените през 2010 г. Това, което не очакваха обаче, беше огромно вливане на пари на пазара на ценни метали от страна на инвеститори, искащи да се възползват от тяхното поскъпване.

Глобалното търсене на сребро отчасти отразява подобряването на световната икономика. Инвеститорите от друга страна предпочетоха „твърди активи“, като мед и други борсово-търгувани стоки, частично като хедж срещу очакванията им за инфлацията. Точно по този начин среброто спечели от двойната си роля като индустриален и ценен метал.

Само допреди десет години среброто се търгуваше срещу 5-6 долара за тройунция. Дори и ако цените му се понижат до 15 долара за тройунция – нива, отчетени по-рано през тази година, според някои експерти минните компании ще могат да излязат на печалба, което означава, че търсенето и разработването на нови находища ще продължи.

Борсово търгуваните фондове (EFT), които търгуват със сребро, позволиха на индивидуални инвеститори да се включват в този недостъпен за тях преди пазарен сегмент. Най-големият такъв фонд, iShares Silver Trust, който търгува със сребро, има входящи потоци за 1,1 млрд. долара нетно за първите 11 месеца на годината.

Среброто достигна ценови рекорд от 48,70 долара за тройунция през януари 1980 г., което се равнява на 129,32 днешни долара, след като се коригират с инфлацията.

През тази година се очаква инвеститорите да влеят рекордните 4,5 млрд. долара на пазара на сребро, което се равнява на 24% от общото потребление в света и е най-голямата сума за последните няколко десетилетия. Пазарът на сребро е сравнително малък с оборот 19 млрд. долара спрямо 170 млрд. долара на пазара на злато. Според анализатори именно по-малките обеми на пазара на сребро са помогнали за изострянето на движенията в цената на метала.

Засилването на цената на среброто е повишила очакваното производство през 2010 година до 733,2 млн. тройунции, което е с 3,3% повече спрямо 2009 и с 14% повече от 2006 г. Като цяло производството на сребро расте през последните пет години, като повечето от растежа идва от мини в Мексико, Австралия и Южна Америка.

Среброто привлича и заради своята индустриална употреба в изработването на електроника, прибори и монети. За скока в цената му помагат и прогнозите за ограничените запаси. Според Американската служба за геоложки проучвания среброто, останало в земята, ще стигне за по-малко години производство, отколкото останалите ценни метали, включително златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още