IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващото напрежение между Иран и САЩ повишава цените на петрола*

Според източници от ОПЕК срещата на картела, планирана за края на юни, може да бъде отложена за началото на юли

10:04 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха във вторник заради ескалиращото напрежение между САЩ и Иран и на фона на очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще продължи да ограничава доставките през тази година, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,49% до 63,41 долара за барел за доставка през юни. Повишението при сорта Брент е с 0,43% до 72,28 долара за барел.

Продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин може да доведе до забавяне на икономиката в световен мащаб и това също оказва влияние върху търговията с петрол.

„Ескалиращото напрежение между САЩ и Иран в допълнение към сигналите, че ОПЕК ще продължи да ограничава производството си, доведе до поскъпване на петрола“, коментира Джаспър Лоулър, ръководител „Проучвания“ в London Capital Group.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши в понеделник Иран с „голяма сила“, ако бъдат атакувани американските интереси в Близкия изток. Това стана след ракетна атака в иракската столица Багдад, която Вашингтон подозира, че е била организирана от сили, свързани с Иран.

Иран заяви във вторник, че ще се противопостави на натиска на САЩ и ще ограничи по-нататъшните разговори при настоящите обстоятелства.

Напрежението се повишава на фона на вече затегнат пазар, тъй като ОПЕК, Русия и други производители от началото на годината ограничават предлагането, за да подкрепят цените.

Срещата на ОПЕК е насрочена за 25-26 юни, но според източници от ОПЕК се обсъжда отлагане до 3-4 юли, с което се сигнализира, че най-вероятно Саудитска Арабия ще поиска продължаване на ограниченията.

Сингапур, чието развитие е смятано за водещ индикатор за здравето на световната икономика, отчете най-ниския си тримесечен ръст на БВП от близо десетилетие - растеж от 1,2% на годишна база. Нарастването в Тайланд, ключов азиатски възникващ пазар, също се забавя до многогодишно дъно.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,22% до 1274,50 долара за трийунция. Среброто отчита спад в цената си с 0,28%, докато медта и платината поскъпват съответно с 0,35% и 0,08%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,17% до 98,10 пункта. Доларът поскъпва с 0,15% спрямо йената до 110,23 йени. Австралийският долар поевтинява с 0,46% до 0,6876 долара.

*Информацията е актуална към 9:16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още